Japonya’da yetkililer, ülkenin önde gelen altı dondurma üreticisine, kartel şüphesiyle operasyon düzenledi.

Japon Adil Ticaret Komisyonu (JFTC), şirketlerin ürün fiyatlarını koordineli şekilde artırarak rekabet yasalarını ihlal etmiş olabileceğini belirtiyor.

Soruşturma kapsamında Akagi Nyugyo, Ezaki Glico, Lotte, Meiji, Morinaga Milk Industry ve Morinaga & Co şirketlerinin merkezlerinde arama yapıldı. JFTC soruşturmaya ilişkin resmi açıklama yapmazken, şirketler incelemeyi doğrulayarak yetkililerle iş birliği yaptıklarını bildirdi.

Şirketlerin, gıda fiyatlarındaki enflasyonu gerekçe göstererek dondurma ve diğer donmuş tatlı ürünlerinin fiyatlarını hammadde maliyetlerindeki artışın ötesinde yükseltmek için birlikte hareket ettikleri iddia ediliyor. Japon basınında yer alan haberlere göre üst düzey yöneticiler yıllarca toplantılar düzenledi ve e-posta yazışmalarıyla fiyat artışlarının zamanlaması ile oranlarını koordine etti.

Kamu yayıncısı NHK, soruşturmayı ana haber bülteninde geniş şekilde ele aldı. Yayında, Meiji ve Morinaga Milk’in popüler ürünlerinin fiyatlarının Haziran 2022 ile Eylül 2025 arasında dört kez eş zamanlı olarak artırıldığına dikkat çekildi.

Japonya’da dondurma ve donmuş atıştırmalık pazarı, sıcakların giderek yükseldiği yazlar ve fiyat artışlarının etkisiyle Mart ayında sona eren mali yılda 663 milyar yen (yaklaşık 4 milyar dolar) ile rekor büyüklüğe ulaştı.

İklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda rekor sıcaklıkların görüldüğü Japonya’da yetkililer, nisan ayında sıcaklığın 40 dereceyi aştığı günler için “acımasız sıcak” anlamına gelen yeni bir terim olan "kokusho"yu kullanmaya başlamıştı.