Venedik Film Festivali Direktörü Alberto Barbera, bu yıl açıklanan festival programında büyük Hollywood stüdyolarına ait ABD yapımlarının neredeyse hiç yer almaması ve Altın Aslan yarışmasındaki 20 film arasında yalnızca bir kadın yönetmenin bulunmasına yönelik eleştirileri reddetti.
İtalyan gazetesi La Stampa'ya konuşan Barbera, Hollywood'un yükselen yapım maliyetleri, düşen gişe gelirleri ve dijital yayın platformlarının artan rekabeti nedeniyle zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, bunun festival programına da yansıdığını ifade etti.
Barbera, "Gerçekçi olarak festivalde görmeyi umabileceğimiz tek büyük film, Alejandro G. Inarritu yönetmenliğinde Tom Cruise'un başrolünü üstlendiği Digger idi. Ancak Warner Bros, filmi sonbahar festivallerini pas geçerek sürpriz bir gösterim stratejisiyle vizyona sokmayı tercih etti. Bunun dışında hazır olan başka büyük yapım yoktu" dedi.
Son yıllarda hem Venedik hem de Cannes Film Festivali, Oscar sezonu öncesinde filmlerini tanıtmak isteyen Hollywood stüdyoları ve dijital platformların önemli uğrak noktalarından biri olmuştu. Ancak bu yıl her iki festivalde de stüdyoların katılımı belirgin şekilde azaldı.
2012'den bu yana Venedik Film Festivali'nin direktörlüğünü yürüten 76 yaşındaki Barbera, bunun kalıcı bir eğilim olduğunun söylenmesi için henüz erken olduğunu belirterek, "Amerikalıların festivallerden uzak durma kararına ilişkin aceleci sonuçlar çıkarmamak gerekir. Gelecek yıl yeni tanıtım stratejilerinin nasıl şekilleneceğini daha iyi göreceğiz" ifadelerini kullandı.
Barbera, yarışma seçkisinde yalnızca bir kadın yönetmenin yer almasına ilişkin eleştirilerin de doğrudan festivale yöneltilmesinin doğru olmadığını söyledi. Film sektöründe kadınların mesleğe girişte, finansman bulmada ve yapım bütçelerine erişimde hâlâ ciddi engellerle karşılaştığını belirten Barbera, "Sorumluluğu festivallere yüklemek kolay. Oysa sorun çok daha erken aşamada başlıyor" dedi.
Bu yıl ana yarışmada yer alan tek kadın yönetmen, May el-Toukhy oldu. Danimarkalı yönetmen festivalde "Woman Unknown" adlı filminin dünya prömiyerini gerçekleştirecek.
Bu yıl 2-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Venedik Film Festivali'nin öne çıkan yapımları arasında Martin McDonagh imzalı ve John Malkovich'in rol aldığı "Wild Horse Nine", Danny Boyle'un medya patronu Rupert Murdoch'un ilk yıllarını konu alan "Ink" filmi ile Güney Koreli yönetmen Lee Chang-dong'un sekiz yıl aradan sonra çektiği "Possible Love" yer alıyor.