Ünlü kalp cerrahı vücudu 'zehirleyen' gıdaları sıraladı
ABD'li ünlü kalp cerrahı Dr. Jeremy London, kalp ve damar sağlığını korumak için özellikle uzak durduğu yiyecek ve içecekleri açıkladı. London, çok sık görülen bazı tüketim alışkanlıklarının vücudu "aktif şekilde zehirlediği" konusunda uyardı.
ABD'nin Georgia eyaletinde kalp cerrahlığı yapan Dr. Jeremy London, kalp krizi, inme ve koroner arter hastalığını kapsayan kalp rahatsızlıklarının, kanser ve demansı da geride bırakarak en ölümcül hastalık grubu olduğunu söylüyor. London, bir TikTok videosunda kalp hastalığı riskini azaltmak için asla tüketmediği dört ana yiyecek ve içecek grubundan bahsetti. Bu gruplar arasında sağlıklı olarak pazarlanan bir içecek grubunun da olması dikkat çekti.
Dr. London, fast food ürünlerinden tamamen uzak durduğunu belirterek bu yiyeceklerin çoğunun "gerçek gıda" olarak bile kabul edilemeyeceğini söyledi. Fast food'un yüksek miktarda doymuş yağ ve şeker içerdiğini anlatan London, bunun da damarların tıkanmasına ve kalp hastalığına yol açtığını vurguladı.
Fast food zincirlerinde satılan hamburger ve patates kızartması gibi ürünlerin teknik olarak tüketilebilir olmasına rağmen besin değeri açısından yetersiz kaldığını belirten London, bu tür ürünlerin yüksek oranda sodyum, kalori ve katkı maddesi içerdiğine dikkat çekti.
Dr. London, hem normal hem de diyet gazlı içecekleri "sıvı ölüm" olarak nitelendirdi. Bir kutu şekerli ve gazlı içeceğin yaklaşık 40 gram ilave şeker içerdiğini, bunun da dört adet donutla eşdeğer olduğunu söyledi.
Şekerin kan basıncını ve kötü kolesterolü artırarak damar tıkanıklığına yol açtığını belirten London, fazla şekerin glikoza dönüşerek yağ olarak depolandığını ve obezite riskini artırdığını söyledi.
Diyet içeceklerin ise kalorisiz olmalarına rağmen aspartam, sukraloz ve asesülfam potasyum gibi yapay tatlandırıcılar içerdiğini vurgulayan London, bu maddelerin kalp krizi, felç ve ritim bozukluklarıyla ilişkilendirildiğini belirtti.
Dr. London, peynir gibi süt ürünlerini de yüksek derecede doymuş yağ içeriği nedeniyle tercih etmediğini söyledi. Ancak İngiliz gazetesi Daily Mail süt ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiye dair bilimsel bulguların çelişkili olduğuna dikkat çekti.
Bazı araştırmalar yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösterirken, 2016 tarihli bir araştırma süt tüketiminin kalp sağlığı açısından nötr ya da olumlu etkileri olabileceğini ortaya koydu. The Journal of Nutrition'da yayımlanan bir başka çalışmada ise tam yağlı süt ürünlerini daha fazla tüketenlerin kalp hastalığı riskinin yüzde 24 daha düşük olduğu bildirildi.
Dr. London'ın uzak durduğu son şey ise alkol. Alkolü "vücuttaki her hücre için toksik" olarak tanımlayan London, orta düzeyde ve ara sıra tüketimin bile kalp hastalığı riskini artırabileceğini söyledi.
Uzun süreli alkol kullanımının kalp kasını zayıflatan kardiyomiyopatiye yol açabileceğini belirten London, alkolün stres hormonu kortizolü artırarak kalp atış hızını ve tansiyonu yükselttiğini ifade etti.