Avrupa'da Batı Nil Virüsü vakaları gündemdeki yerini korurken, uzman isimler de olası riskler karşısında vatandaşları uyardı. Son dönemde özellikle İtalya ve Yunanistan'da artış gösterirken vakalar ve can kayıpları endişe yaratıyor.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de de virüsün görülme riskinin devam ettiği belirterek uyarıda bulundu. Özlü, sivrisineklerin yalnızca göl ve akarsu gibi geniş sulak alanlarda değil, evlerin balkonlarında biriken sularda da çoğalabileceğine dikkat çekti.

Ünlü profesör Türkiye’yi tehdit eden ölümcül hastalığı açıkladı. Aşısı da ilacı da yok - Resim : 1

BATI NİL VİRÜSÜ YUNANİSTAN'DA 50 CAN KAYBINA YOL AÇTI

Avrupa'da özellikle İtalya ve Yunanistan'da görülen vakalara dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, Yunanistan'da yaklaşık 450-500 doğrulanmış vaka ve 50 civarında ölüm bildirildiğini söyledi. Özlü, "Uzun zamandır vakalar bildiriliyor. Vakalarda son zamanlarda da artış var. Avrupa'da en çok İtalya'da görüldü, daha sonra Yunanistan'da görüldü. Ülkemizde 2024 yılında bir salgın olmuştu. Şu an itibarıyla Yunanistan'a baktığımızda yaklaşık 450-500 civarında teyitli vakadan bahsediliyor. Maalesef 50 civarında ölüm var. Bunların 280-300 kadarının ağır bir tablo şeklinde ilerlediği görülüyor. Batı Nil virüsü maalesef sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan bir hastalık. O nedenle risk devam ediyor."

Ünlü profesör Türkiye’yi tehdit eden ölümcül hastalığı açıkladı. Aşısı da ilacı da yok - Resim : 2

BATI NİL VİRÜSÜ, EVDEKİ SAKSI DİBİNDEKİ SUDAN BİLE BULAŞABİLİR

Sözlerine devam eden Özlü, "Özellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde yazın sulak alanlarda bekleyen biriken sular içerisinde sineklerin çoğaldığı ve o sineklerin enfekte olmasıyla insana bulaştığını biliyoruz. O sular illa akarsu veya göl olması gerekmiyor. Bazen evimizin balkonunda çiçekleri sularken saksının altına koyduğunuz bir su koruyucunun içinde de çoğalabiliyorlar. Onun için birikmiş sulardan uzak durmak gerekiyor. Sivrisineklerle mücadele edilmesi gerekiyor. Ülkemizde yeni bildirilmiş vaka bilmiyorum. Bizde de görülebilir. Böyle bir risk var. Culex tipi sivrisinekler bizim ülkemizde de var. O açıdan dikkatli ve tedbirli olmakta fayda var" dedi.

Ünlü profesör Türkiye’yi tehdit eden ölümcül hastalığı açıkladı. Aşısı da ilacı da yok - Resim : 3

VİRÜSE KARŞI AŞI VE İLAÇ BULUNMUYOR

Batı Nil virüsüne karşı spesifik bir ilaç ve aşı bulunmadığını ifade eden Özlü, hastalığın tedavisinde destekleyici yöntemlerin uygulandığını söyledi. Özlü, "Maalesef bu hastalığa dönük spesifik ilaç yok. Aşısı da yok. Korunma en güzel tedbir. Sineklerin bulunduğu ortamlara, birikmiş suların bulunduğu ortamlara çok gitmemek gerekiyor. O ortamlara gitmek gerekiyorsa uzun kollu giyinmek, sinek savar kullanmak fayda sağlayabilir. Özel bir tedavisi yok, sadece destek tedavisi yapılıyor.

Aslında Batı Nil virüsü ile enfekte olan bireylerin çoğunluğu hasta olmadan bunu atlatıyor. Kendisi de enfeksiyonu geçirdiğini fark etmiyor. Yüzde 20 kadarında hastalık gelişiyor. Bu hastaların önemli bir kısmı aslında ateşlenme gibi, kas ağrısı, halsizlik, kırgınlık, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi semptomlarla seyrediyor. Onların da çoğuna teşhis konulamıyor. Ama nörolojik hastalık ortaya çıktığında teşhis konulabiliyor. Maalesef ağır vakaların bir kısmı da ölümle sonuçlanabiliyor" ifadelerini kullandı.