Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, artan girdi maliyetlerinin üreticileri zor durumda bıraktığını belirterek, et fiyatlarının yükselmesi gerektiğini söyledi.
Aras, son üç yıldır et fiyatlarının sabit kaldığını ancak yem, saman ve diğer girdi maliyetlerinin her gün arttığını vurguladı. “Üretici olarak et fiyatlarının yükselmesini istemeyiz, biz de tüketiciyiz ve vatandaşımızın ucuz et yemesini isteriz. Ancak maliyetlerimiz sürekli artarken fiyatların sabit kalması üreticiyi iflasa sürüklüyor” dedi.
Şu anda karkas et fiyatlarının 450 TL seviyesinde olduğunu belirten Aras, üreticinin nefes alabilmesi için bu rakamın 600 TL bandına çıkması gerektiğini ifade etti. “Eğer eti kendi değerinde satamazsak üreticilerimiz üretim yapamaz hale gelecek” diye konuştu.
İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL
Aras, Türkiye’de yıllık enflasyonun yüzde 35-50 arasında seyrettiğini hatırlatarak, “Böyle bir ortamda üç yıldır et fiyatlarının sabit kalması ciddi bir sorundur. İthalatla fiyatları baskılamak çözüm değildir. Bu durum yerli üreticiyi piyasadan çeker ve bizi daha fazla ithalata bağımlı hale getirir” dedi.
Üretim kapasitesinin şimdiden yüzde büyük oranda azaldığını söyleyen Aras, “Eğer bu gidişat sürerse daha çok üretici sektörden çekilecek. Acil olarak üreticinin korunması ve ürettiği hayvanı değerinde satabilmesi için fiyatların ülke şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.