Uzmanı anlattı: Kolon kanseri riskini azaltan 4 meyve
Kolon kanseri artık gençleri de etkileyen bir sağlık sorunu olmaya başladı. Uzmanlara göre hastalıktan korunmanın bir yöntemi de beslenme şekline dikkat etmek. Bir uzman, kolon kanseri riskini azaltan meyveleri sıraladı.

55 yaşın altındaki kişilerin kolon kanserinden ölme oranı 2000'lerden bu yana her yıl yüzde bir artıyor. Uzmanlar 2030'a kadar 50 yaşın altında kolon kanserine yakalanan kişilerin sayısının da iki katına çıkmasını bekliyor.

Bilim insanları bu ani yükselişin sebeplerini hâlâ araştırıyor ancak hastalığa karşı savunma hatlarından biri beslenmeniz olabilir. Gastroenterolog Joseph Salhab 2023'te yapılan bir çalışmaya işaret ederek kolon kanseri riskini azalttığı düşünülen bazı meyveleri paylaştı. İşte bu meyveler şöyle...

KARPUZ
Karpuzun kolon kanseri riskini yüzde 26 düşürdüğünü not düşen Salhab, bu meyvenin hücre hasarına karşı koruyucu bir antioksidan olan likopen içerdiğini belirtti. Ayrıca karpuzun içeriğindeki yüksek su miktarı da düzeni sağlamaya yarıyor.

Sıvı miktarı ve antioksidan etkisi yüksek olan karpuz ayrıca içeriğindeki A ve C vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlıyor.

ELMA
Günde bir elma yemek kolon kanserini uzak tutmaya yetiyor, en azından riski yüzde 25 oranında düşürüyor. Lif açısından zengin olan elma, antioksidan ve enfeksiyonu azaltıcı etkisi olan polifenol içeriyor.

Elma ayrıca kalp hastalıkları ve diyabet gibi diğer ciddi sağlık sorunlarına karşı da koruyucu olabiliyor. Araştırmalar haftada üç ila altı kez elma yemenin erken ölümleri yüzde 30'un altına düşürdüğünü de gösteriyor.

KİVİ
Salhab kivinin sindirim sistemine yardımcı olan muazzam bir lif kaynağı olduğunu belirtiyor. Kolon kanseri riskini yüzde 13 oranında azalttığı düşünülen kivi, C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından da zengin. Çalışmalar ayrıca düzenli olarak kivi yemenin bağırsak hareketlerini düzenlediğini ve sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıkları azalttığını gösteriyor.

NARENCİYE
Son olarak portakal, greyfurt, liman ve lime gibi meyveler de kolon kanseri riskini yüzde 9 düşürebiliyor. Burada da korumayı sağlayan şey yüksek C vitamini içeriği. Salhab'a göre buna ek olarak narenciyelerde enfeksiyona karşı etkili olan flavonoid de bulunuyor. Ayrıca yakınlarda yapılan bir araştırma portakalların depresyon riskini yüzde 20 oranında düşürdüğünü gösterdi.