İngiltere’nin saygın tüketici kuruluşu Which?, gıda güvenliği konusunda uyarılarda bulunarak asla buzluktan indirilip doğrudan pişirilmemesi gereken 5 gıdayı sıraladı.

1. Çiğ tavuk

Nugget veya hazır tavuk ürünleri doğrudan fırına girebilir. Ancak çiğ tavuk asla donmuş haliyle pişirilmemeli.

Dış kısmı pişmiş gibi görünse de iç kısmı çiğ kalabilir ve bu da salmonella gibi bakterilerin üremesine neden olabilir.

2. Sosis

Marketlerden alınan dondurulmuş sosisler bazen doğrudan pişirilebilir. Ancak evde dondurduğunuz sosisler mutlaka çözdürülmeli.

Hemen pişirecekseniz mikrodalgada çözdürebilirsiniz. Daha sonra pişirecekseniz buzdolabının alt kısmında yavaşça çözdürün.

3. Kıyma

Makarna sosundan lazanyaya, kıyma mutfağın vazgeçilmezidir. Ancak donmuş şekilde pişirilirse içi çiğ kalabilir.

Yetersiz pişirme, gıda zehirlenmesi riskini artırır.

4. Karides

Bazı paketli dondurulmuş karidesler direkt pişirilmeye uygundur. Ancak çoğu önce çözdürülmelidir.

Dış kısmı sertleşirken iç kısmı soğuk kalabilir. Bu da zararlı bakterilerin yaşamasına neden olur.

5. Ev yapımı dondurulmuş yemekler

Lazanya ve kıymalı börek gibi evde hazırlayıp dondurduğunuz katmanlı yemekler, buzluktan çıkarılıp hemen pişirilirse iç kısmı pişmeden dışı yanabilir.

Buzdolabında yavaş çözdürmek en güvenli yoldur. Mikrodalga da alternatif olabilir.