ABD Başkanı Donald Trump’ın yapay zekaya “süper zeka” denmesi yönündeki kararının ardından ABD’deki Cumhuriyetçi Parti yönetiminden yapay zekaya ilişkin yeni bir karar daha geldi. İngiltere basınına yansıyan haberlere göre, ABD’li yapay zeka şirketleri, yapay zeka modellerini güvenlik testlerinden geçmesi için İngiltere hükümetine önceden sunabilecek.

The Telegraph gazetesinin aktardığına göre, Trump yönetimi, OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin yeni yapay zeka modellerini piyasaya sürülmeden önce İngiltere Yapay Zeka Güvenlik Enstitüsü ile paylaşmamalarını talep eden kararından geri adım attı.

TRUMP’IN TUTUMU YUMUŞADI

Reuters’ın değerlendirmesine göre, yapılan bu değişiklik, Trump yönetiminin uluslararası yapay zekâ güvenliği çalışmalarına karşı daha yumuşak bir tutum benimsendiğine de işaret ediyor.

ABD yönetiminin bu son hamlesi, politika yapıcıların giderek güçlenen yapay zeka teknolojisinin nasıl denetleneceğini ele aldığı bir dönemde ABD'li yapay zeka geliştiricilerine İngiltere ile işbirliği yapma konusunda daha geniş bir alan açmış oluyor.

Dünyanın ilk yapay zeka güvenliği zirvesinin ardından 2023 yılında kurulan İngiltere Yapay Zeka Güvenlik Enstitüsü, en gelişmiş yapay zeka modellerini test ederek yeteneklerini ve kötüye kullanım risklerini mercek altına alıyor.

Trump, yapay zeka şirketlerine yönelik bağlayıcı güvenlik zorunlulukları getirilmesi çağrılarını defalarca reddetmişti. ABD yönetiminin attığı bu son adım, bu tutumun değişmeye başladığını ortaya koydu.