MAHİR BAĞIŞ / NEFES
CHP’den istifa ederek Türkiye gündemini sarsan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yol haritası ne olacak sorusunu kulislerde yankılanmaya başlandı. Yavaş’ın Mart 2025’te gazetecilerle yaptığı görüşmede kullandığı ifadelerin hala arkasında olduğu öğrenildi. Yavaş, “Seçim sathı mailine girildiğinde kendi ismimi anketlerde üst sıralarda görürsem hiç tereddüt etmeden cumhurbaşkanı adayı olacağım. Bu ülkeye bir daha 2023 seçimleri gibi büyük hayal kırıklığını yaşatmayacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Kulislere yansıyan bilgilere göre Yavaş, o tarihten bu yana hukukçulardan oluşan bir ekiple yürüyor. Bu ekip Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yapılması gereken değişiklikleri çalışıyor. Özellikle parlamenter sisteme ve yarı başkanlık sistemine geçişin yol haritası oluşturuluyor. Yeni sistemde cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılması planlanıyor.
HANGİ PARTİ, NE DİYOR?
Mansur Yavaş’ın bağımız cumhurbaşkanı adaylığına DEM Parti hariç tüm muhalefetin destek vereceği öngörülüyor. YENİ Parti, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi, Anahtar Parti ve Zafer Partisi’nin Yavaş’ın adaylığını destekleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
YENİ PARTİ: Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığı döneminde Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda futbol benzetmesi yaparak Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ı takımın iki santraforu olarak tanımlamıştı. YENİ Parti kulislerinde “İmamoğlu hakkındaki ‘ahmak’ davasında istenilen siyasi yasak cezasının Yargıtay’ın onanması ile birlikte Yavaş’ın adaylığı ön plana çıkabilir” ifadeleri kullanılmaya başlandı. Özel’in Yavaş’ı desteklediğini belirten YENİ Parti kurmayları Mansur Yavaş’ın muhalefetin çatı adayı olması gerektiğini savunuyor.
CHP: Yavaş’ın adaylığı konusunda ise CHP’nin ne tavır alacağı merak konusu. Yavaş’ın istifası nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve parti yönetiminin destek vermeyeceği öngörülüyor. Ancak Yavaş’a yakın kaynaklar, CHP yönetieminin destek vermemesi halinde bile CHP tabanının Yavaş’a oy vereceğini düşünüyor.
DEM PARTİ: Muhalefette Yavaş’ın adaylığını desteklemeyeceğine kesin gözüyle bakılan tek parti, DEM Parti. Yavaş’a yakın kaynaklar, Kürt seçmenin büyük kısmının kendilerini destekleyeceğini ifade ederek, destek alamadıkları kesime karşı ise Anadolu ve Karadeniz’deki milliyetçi-muhafazakar seçmenden alabileceklerini düşünüyor.
İstifa, CHP’deki parti içi muhalefeti ayaklandırdı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın CHP’den istifasının ardından parti içi kulisler de hız kazandı. Mart-Nisan 2027’de yapılması planlanan kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı tartışılmaya başlandı. Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunda parti içi muhalefet iki farklı adayla sahneye çıkabilir. Kulislerde ismi en çok öne çıkanlardan biri CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, diğeri ise CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı. İki isim kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı aday olarak yarışabilir. Salıcı’nın adaylığı konusunda, “Teşkilattan gelen, partiyi bilen ve genç biri, çok geniş bir desteği alabilir” yorumu yapılıyor.
CHP için muhalif isimler Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan adaylığına karşı, “Topluma karşı siyaset yapamayız. Belki onursal başkan olarak Kemal Bey’in devam etmesini ister. Ancak genel başkan olarak istemiyor. Sahada görüyoruz bunları. CHP’den bir umut bekliyor toplum ama bu umut maalesef Kemal Bey değil. Topluma Kemal Bey’in adaylığıyla gidemeyiz” değerlendirmesini yaptı.