Yaz aylarında bile buzdolabında saklamamanız gereken 10 yiyecek
Özellikle sıcak aylarda süpermarketten döndüğünüzde her şeyi buzdolabına koymaya yeltenebiliyorsunuz. Ancak bu her zaman doğru tercih olmayabilir.
Günlük hayatta yapılan sık bir hata var: Her yiyeceği buzdolabında saklamak. Her ne kadar buzdolabı gıdaların korunmasında hayati öneme sahip olsa da bazı yiyecekler için buzdolabı aslında doğru saklama yeri değil. İtalyan gazetesi Corriere della Sera, buzdolabından uzak tutulması gereken yiyecekleri sıraladı.
DOMATES
Domatesleri buzdolabında saklarsanız tat ve aroma kaybına uğrar dokusu süngerimsi ve sulu hale gelir. Bunun yerine domatesleri geniş bir kaseye koyarak mutfakta serin ve kuru bir yerde saklamanız gerekiyor.
ÇİKOLATA
Buzdolabında lezzeti bozulacak bir diğer ürün ise çikolata... Kakao yağı yüzeye çıkarak beyaz lekeler oluşturur. Bu durum çikolatanızın bozulduğu anlamına gelmese de yeme keyfinizi azaltabilir. Bunun yerine yine serin (18-20 derece) ve kuru bir ortamda çikolatanızı saklayabilirsiniz.
TROPİKAL MEYVELER
Muz, mango, papaya ve avokado soğuk havada olgunlaşmayı bırakır. Dolayısıyla olgunlaşana kadar oda sıcaklığında dışarıda tutmalı, olgunlaştığında da kısa süreliğine buzdolabınıza koyabilirsiniz.
ÖĞÜTÜLMÜŞ KAHVE
Kahve nemden hoşlanmaz ve buzdolabının içinde bundan bol miktarda var. Öğütülmüş kahveyi buzdolabına koyduğunuzda nem çeker ve aromasını kaybeden. Bunun yerine kapalı cam ya da çelik kutuda serin ve kuru bir ortamda saklamanız yeterli olacak.
SARIMSAK, SOĞAN VE PATATES
Yeraltında yetişen neredeyse her şey nemden korkar. Bu sebzeler nem yüzünden filizlenebilir, küflenebilir ya da yumuşayabilir. Bu nedenle karanlık, serin ve kuru yerde, tercihen bir torbanın içinde saklamanız gerekiyor. Balkon iyi bir tercih olabilir.
EKMEK
Ekmek buzdolabında kurur ya da lastik gibi bir yapıya bürünür. Bu nedenle temiz bir torbada dışarıda tutmanız gerekiyor.
AROMATİK OTLAR
Fesleğen ve maydanoz gibi taze aromatik otlar kokuları emer, hızla solar ve ezilebilir. İşte bu yüzden asla buzdolabınızda saklamamanız gerekir. Uzun ömürlü olmaları için onları tığkı bir çiçek gibi su dolu bir kabın içine koyarak suyunu düzenli olarak değiştirmeniz gerekiyor.
YAĞ
Zeytinyağı ve yağda saklanan yiyecekler buzdolabında saklanırsa tatlarını, dokularını ve görünümlerini kaybedebilirler. Bu nedenle loş, serin ve kuru bir yerde, koyu renkli şişelerin içinde saklamanız gerekiyor.
BAL
Benzer bir argüman bal için de geçerli. Soğuk hava balın kıvamını bozarak şekerlenmesine neden olur. Dolayısıyla oda sıcaklığında, kapağı sıkıca kapalı bir şekilde saklanmalı. Bu şekilde ballar uzun süre dayanır.
MOZARELLA
Mozarella soğukta dokusunu ve aromasını kaybeder. Doğrudan üreticiden alındıysa ve daha önce hiç soğutulmamışsa kendi suyu içinde dışarıda, serin bir ortamda 48 saat içinde tüketilmeli. Ancak markette soğuk reyonundan alındıysa buzdolabında tutabilirsiniz ama yemeden önce bir süre dışarıda bekletmeniz gerekiyor.