TBMM’ye, en düşük emekli maaşının artırılması ile turizm ve sinema sektörüne destekler içeren yeni bir ekonomi paketi sunulması planlanıyor.

AKP'nin hazırladığı ve 25-30 maddeden oluşması beklenen ekonomi paketinde ağırlıklı olarak mali düzenlemeler yer alacak.

Teklifte, dijital platformların yaygınlaşması nedeniyle seyirci kaybı yaşayan sinema sektörüne yönelik desteklerin yanı sıra, bölgedeki jeopolitik gelişmelerden etkilenen turizm sektörünü destekleyecek düzenlemeler de bulunacak.

EMEKLİLERİN GÖZÜ 3 TEMMUZ'DA

Ekonomi paketinin en dikkat çeken başlıklarından biri ise en düşük emekli aylığının artırılması olacak.

Artış oranının belirlenmesi için Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Temmuz'da açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisi beklenecek. Böylece yılın ilk altı aylık enflasyon farkı da netleşmiş olacak.

Halen 20 bin lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığının artırılması için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Zam oranının ise SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine uygulanacak artış oranları dikkate alınarak belirleneceği ifade ediliyor.

En düşük emekli aylığına ayrıca refah payı eklenip eklenmeyeceği ise henüz kesinlik kazanmadı.

İDARİ PARA CEZALARINA DÜZENLEME

Hazırlanan torba kanun teklifinde Karayolları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve sivil havacılıkla ilgili düzenlemeler de yer alacak.

İdari para cezalarına ilişkin bazı hükümlerin de pakete eklenmesi ve sonbaharda yürürlüğe girmesi planlanan düzenlemelerin bu teklifle yasalaştırılması hedefleniyor.

ÇİFTE VATANDAŞLARA ASKERLİKTEN MUAFİYET

Düzenlemeler arasında, yurt dışında yaşayıp bulundukları ülkede askerlik hizmetini tamamlayan çifte vatandaşların Türkiye'de askerlikten muaf tutulmasına yönelik çalışma da bulunuyor.

Düzenlemenin netleşmesi halinde, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilişkin kanun teklifine önergeyle eklenmesi veya ekonomi paketine dahil edilmesi değerlendiriliyor.

ÜNİVERSİTE AFFI

AKP'nin hazırladığı ikinci kanun teklifi ise kamuoyunda "öğrenci affı" olarak bilinen düzenlemeyi içeriyor.

Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik öngören yaklaşık 30 maddelik teklif ile 2022'den sonra çeşitli nedenlerle üniversitelerle ilişiği kesilen öğrencilerin yeniden eğitimlerine dönebilmelerine imkân sağlanması planlanıyor.

Düzenleme kapsamında, azami öğrenim süresini doldurduğu için son sınıfta okuldan ilişiği kesilen öğrencilerin de eğitimlerine devam edebilmesinin önü açılacak.

AKP'nin hem ekonomi paketini hem de öğrenci affını içeren kanun tekliflerini bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunması hedefleniyor.

Tekliflerin komisyon sürecinin ardından, NATO Zirvesi nedeniyle çalışmalarına ara verecek TBMM'nin yeniden mesaiye başlamasıyla Genel Kurul gündemine alınarak yasalaştırılması planlanıyor.