Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanı Jon Finer, Pakistan'ın geliştirdiği uzun menzilli balistik füzenin ABD'yi vurabilecek kapasitede olduğunu söyleyerek Pakistan'ın füze programını "yükselen tehdit" olarak niteledi.
Düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ın etkinliğinde konuşan Finer, "Doğrusu bizim için Pakistan'ın eylemlerini ABD için yükselen bir tehdit olarak görmemek zor" dedi.
Pakistan'ın balistik füze programının gerçek amacını anlamakta zorlandıklarını kaydeden Beyaz Saray yetkilisi, Pakistan'ın giderek daha gelişmiş füzeler ürettiğini, ileride Güney Asya dışındaki bölgeleri ve ABD'yi vuabilecek güce ulaşabileceğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel de Pakistan'ın füze programından uzun süredir rahatsız olduklarını ifade etti.
PAKİSTAN, HİNDİSTAN-ABD İŞBİRLİĞİNDEN ENDİŞELİ
ABD bu hafta Pakistan'ın balistik füze programına yönelik yeni yaptırım kararını açıklamıştı.
İslamabad ise ABD'nin bu kararının bölgede güç dengesizliği yaratabileceği uyarısında bulunarak füze programının tamamen savunma amaçlı olduğunu söylüyor.
Kaynaklara göre Pakistan, komşusu Hindistan'ın ABD'yle yaptığı savunma anlaşmalarından dolayı endişeli. ABD son dönemde Hindistan'a çok sayıda askeri teknoloji sevk etti ve füze geliştirme alanında da işbirliğine gitti.