Yusuf Tekin 'istedi' öğretmenler bakanlığa yürüdü
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nda 12 gündür açlık grevi yapan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Keşke açlık grevi yapmadan önce şikayetlerini gelip Bakanlığa söyleseydiler" sözlerinin ardından dilekçelerle Milli Eğitim Bakanlığı'na yürüdü.
FOTOĞRAFLAR: SELAHATTİN SÖNMEZ / NEFES
Özel sektör öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Bakanlığa ulaşmış bir şikâyet yok” sözlerine ellerindeki dilekçelerle karşılık verdi. 12 gündür açlık grevinde olan öğretmenler, Bakanlık önünde “Bizi ötelemeyi bırakın” çağrısında bulundu.
Özel sektör öğretmenlerinin güvencesizlik ve taban maaş talebiyle başlattığı açlık grevi 13’ncü gününe girerken, öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama yaptı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, çalıştıkları okullara ilişkin Bakanlığa ulaşmış bir şikâyet bulunmadığı yönündeki sözlerine tepki gösteren öğretmenler, yanlarında getirdikleri şikâyet dilekçelerini gösterdi.
Bakanlık önüne yürüyen öğretmenler, yıllardır özel sektör öğretmenlerinin yaşadığı sorunları hem Bakanlığa hem de yetkililere anlattıklarını belirtti. Açıklamada, “Yine Bakanlığın önündeyiz. Dört yıldır herkesin bildiği, milyonlarca insanın hayatını ilgilendiren bir meseleyi açlık grevinde yeniden anlatmaya geldik” denildi.
Eylemlerinin kritik bir aşamaya ulaştığını vurgulayan öğretmenler, “Açlık grevimizin kritik günlerinde hâlâ eğitimin yarınları, mesleğin onuru, öğrencilerimiz ve insanca yaşamak için derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Biber gazına, copa ve ters kelepçeye rağmen anlatmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Öğretmenler, Bakan Tekin ile yaklaşık üç yıl önce Bakanlık binasında yüz yüze görüştüklerini de hatırlattı. Tekin’in o görüşmede “Ben sendika bilmem, öğretmenin derdini bilirim” dediğini aktaran öğretmenler, “Biz de o gün kendisine dertli öğretmenler olarak geldiğimizi söyledik. Yarım saat boyunca yaşadığımız sorunları anlattık. Sayın Bakan ‘Ben bu konulara vakıfım’ dedi. Aradan neredeyse üç yıl geçti” açıklaması yaptı.
Öğretmenler, iki yıl önce Ankara Gölbaşı’ndaki Mogan Uygulama Oteli’nde yapılan toplantıya da dikkat çekti. Davetli olmadıkları halde saatlerce bekleyerek toplantıya katıldıklarını belirten öğretmenler, Bakan Tekin’in o gün talepler için “Bunlar halledilemeyecek işler değil” dediğini öne sürdü.
Güvencesizlik sorununu görünür kılmak için daha önce Meclis yakınında 52 gün nöbet tuttuklarını ve geçen yıl İstanbul’dan Ankara’ya yürüdüklerini hatırlatan öğretmenler, “Yıllardır sabırla anlatıyoruz. Bugün de şikâyet dilekçelerimizle buradayız. Kanıtlarımız elimizde” dedi.
Bakan Tekin’in açıklamasına tepki gösteren öğretmenler, “Size hiç şikâyette bulunmadık öyle mi? Sizinle yaptığımız görüşmelerde anlattıklarımız bile sayfalarca yer tutar. Yaptığımız her başvuruda ‘kanıt bulamadık’ diyen Bakanlığınıza bağlı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri değil mi?” diye sordu.
Açıklamanın sonunda Bakanlığa çağrı yapan öğretmenler, “Sayın Tekin, açıklamanızı izlerken en kibar tabirle kahrolduk. Bizi kahretmeyi, üzmeyi, dışarıda bırakmayı ve ötelemeyi artık bırakın” ifadelerini kullandı.