ŞEHRİBAN KIRAÇ / NEFES

Zirai don ve kuraklık hammadde fiyatlarını artırırken, bazı ürünlerde yok yılı olması nedeniyle meyve suyu ve şarap üreticileri geçen yıldan kalan stoklara yöneldi. Bazı firmalar da karışık meyve suyu içeriklerinde reçeteyi değiştirdi. Portakal bulunmayınca, karışık meyve sularında mandalina, elma olmayınca ikame olarak beyaz üzüm kullanımı tercih ediliyor. Türkiye’nin önde gelen meyve suyu ve şarap üreticisi Dimes’in CEO’su Ozan Diren, 2025’in zor bir sene olduğuna işaret ederek, “Bu sene birçok üründe maalesef iklim çok yüzümüze bakmadı. Türkiye’nin birçok yerinde narenciye, kayısı ve şeftalide don çok etkili oldu. Hasatta yüzde 90 kayıp olan bölgeler var. Örneğin Tokat elmasında yüzde 80’in üzerinde kayıp var” dedi.

Ozan Diren, Dimes’in doğduğu yer olan Tokat’ta yaptığı toplantıda, şirket olarak zirai dona karşı vaktinde bağlantıları yaptıklarını, doğru pozisyon aldıklarını vurgulayarak, “Biz hızlı hareket ederek meyve aldık. Bazen ithalatı, bazen ihracatı kısıyorsunuz, Bazen ürün formüllerini değiştiriyorsunuz. Geçen yıl beklenenin altında satışlar olunca var olan stoklar don ve kuraklığın etkisini de nispeten azaltıyor. Yoksa daha büyük bir etki olabilirdi. Don nedeniyle ürün azalınca karışık meyve sularında örneğin portakal azsa onun yerine mandalina kullanabiliyoruz” dedi.

FİYAT YÜZDE 35 ARTTI

Zirai donun etkilerinin 2026’da da biraz hissedileceğini ancak pazarı yok edecek boyutta olmayacağını anlatan Ozan Diren, meyve suyu sektörünün üretilen meyvenin yüzde 10-15’ini aldığını geriye kalan kısmın yemeklik olarak tüketildiğini vurguladı. Son bir yılda meyve sularında yüzde 30-35 civarında fiyat artışı olduğunu anlatan Diren, “Fiyat artışı konusunda çok da rahat olamıyorsunuz. Önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının enflasyonun üzerinde olacağını zannetmiyorum” diye konuştu.

557 milyon TL yatırım

Dimes CEO’su Ozan Diren, 2024’te 7.7 milyar TL ciro elde ettiklerini bu yılki hedeflerinin 11.7 milyar TL olduğunu dile getirdi. Bu yıl ihracatta yüzde 73 büyüme planladıklarını ve 557 milyon TL düzeyinde yatırım gerçekleştireceklerini anlatan Diren, “Dimes, İzmir, Tokat ve Aydın’daki tesislerinde 100 bin ton meyve işleme, 300 bin tonun üzerinde meyve suyu ve 100 bin ton süt ve süt ürünü üretim kapasitesine sahip” dedi.