ABD Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, 2025 yılı başından bu yana sığır eti fiyatları yüzde 9 artarak pound başına ortalama 9,26 dolara yükseldi. Son bir yılda biftek fiyatları yüzde 12,4, kıyma fiyatları ise yüzde 10,3 oranında arttı.
Bu artış, özellikle yaz aylarında artan mangal ve ızgara tüketimiyle birlikte tüketicilerin bütçesini zorluyor.
ARZ AZALDI, TALEP YÜKSEK KALDI
Et fiyatlarındaki artışın temel nedeni, sığır sürülerinin son 74 yılın en düşük seviyesine gerilemesi. Hayvan yemi fiyatlarının yükselmesi ve ithal etin maliyetinin artması da fiyatları yukarı çekiyor.
Yüksek talep karşısında azalan arz, fiyatların daha da artmasına neden oluyor. Uzmanlara göre, bu durum kısa vadede kolay kolay değişmeyecek.
YUMURTA FİYATLARI NORMALE DÖNDÜ
Öte yandan, geçtiğimiz yıl kuş gribi nedeniyle milyonlarca tavuğun itlaf edilmesiyle yükselen yumurta fiyatları, tavuk popülasyonunun toparlanmasıyla birlikte düşüşe geçti. Artan arz, yumurta fiyatlarını yeniden erişilebilir seviyelere çekti.
Ancak uzmanlar, aynı toparlanmanın kırmızı ette kısa sürede yaşanmasının mümkün olmadığını belirtiyor. Çünkü bir ineğin yetişmesi uzun zaman alıyor ve yem maliyetleri hâlâ yüksek seyrediyor.
ABD’de tüketilen sığır etinin yaklaşık %8’i ithal ediliyor. Ancak ithalatın önümüzdeki dönemde tarifelere tabi olması bekleniyor. Bu da ithal etin fiyatını artırarak iç piyasadaki fiyatları da yukarı çekebilir.
Et fiyatlarının düşmesi için en olası senaryo, tüketicilerin alım gücünün ciddi şekilde düşmesi. Ancak bu durum, zaten zor koşullarda üretim yapan çiftçilerin gelirlerini daha da tehlikeye atabilir.