Altın fiyatları, ABD’de açıklanan zayıf istihdam verilerinin faiz artışı beklentilerini azaltmasıyla cuma günü sert yükseldi.
Spot altın yüzde 2,3 artışla ons başına 4 bin 336,02 dolara çıkarken, gün içinde yüzde 3’ten fazla yükselerek 17 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Altının haftalık kazancı yüzde 7’yi aşarken, değerli metal 19 Ocak’tan bu yana en güçlü haftalık performansına yöneldi.
ABD altın vadeli işlemleri de yüzde 2,3 yükselişle 4 bin 399,70 dolardan kapandı.
ABD İSTİHDAM VERİSİ ALTINI DESTEKLEDİ
ABD Çalışma Bakanlığı Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre tarım dışı istihdam temmuz ayında 23 bin kişi azaldı.
Haziran ayındaki istihdam artışı da 20 bine aşağı yönlü revize edildi. Reuters anketine katılan ekonomistler ise temmuzda 80 bin kişilik artış bekliyordu.
High Ridge Futures Metal İşlemleri Direktörü David Meger, beklentilerin altında kalan istihdam verisinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bir sonraki toplantısında faiz artırma ihtimalini düşürdüğünü söyledi.
Meger, gerileyen enerji fiyatları ve ABD’de faiz artışı olasılığındaki düşüşün daha zayıf bir dolar ve daha güçlü altın fiyatları açısından destekleyici olduğunu belirtti.
FED İÇİN FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİ GERİLEDİ
LSEG verilerine göre istihdam raporu öncesinde yüzde 57 olan Fed’in eylül ayında faiz artırma ihtimali yüzde 43,9’a geriledi.
Fed’in gelecek ay faizleri sabit tutma ihtimali ise veri öncesindeki yüzde 43,2 seviyesinden yüzde 56,1’e yükseldi.
Faizlerin düşük kalması, getiri sağlamayan bir varlık olan altının faiz getirili yatırım araçları karşısındaki cazibesini artırıyor.
Fed geçen hafta politika faizini yüzde 3,50-3,75 aralığında sabit tutmuştu.
UBS’DEN 5 BİN DOLAR TAHMİNİ
UBS, cuma günü yayımladığı değerlendirmede altın fiyatlarının 2027’nin ilk yarısında ons başına 5 bin dolara yükselebileceğini öngördü.
Banka, kısa vadeli risklerin devam ettiğine dikkat çekerken enflasyonun kademeli olarak yavaşlamasını ve Fed’in bu yıl faizleri sabit tuttuktan sonra 2027’de yeniden faiz indirimlerine başlamasını bekliyor.
UBS Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele, altının 4 bin dolar seviyesine veya altına doğru yaşadığı zayıflık dönemlerinin uzun vadeli pozisyon oluşturmak açısından fırsat haline gelebileceğini belirtti.
Altın, ocak sonunda 5 bin 594,82 dolarla rekor seviyeye ulaşmış ancak daha sonra sert şekilde gerilemişti.
DEUTSCHE BANK: ALTIN HÂLÂ “PATLAYICI” FİYAT EVRESİNDE
Deutsche Bank Değerli Metaller Stratejisti Michael Hsueh ise altının Ağustos 2024’te başlayan “patlayıcı” fiyatlama döneminin içinde kalmaya devam ettiğini değerlendiriyor.
Banka, geçmişte benzer dönemlerin sert geri çekilmelerle sonuçlanabildiğine dikkat çekerken mevcut düzeltmenin tarihsel örneklere kıyasla daha sınırlı kaldığını belirtti.
Deutsche Bank’ın analizine göre altın fiyatları 3 bin 900 dolar civarında taban bulmuş olabilir.
Bankanın finansal değişkenlere dayalı değerleme modeli ise altının yıl sonunda yaklaşık 4 bin 700 dolar seviyesinde olabileceğine işaret ediyor.
Emtia fiyatlarına göre yapılan alternatif değerleme yaklaşık 2 bin 600 dolarlık bir seviyeye işaret etse de Deutsche Bank bu yönteme daha düşük ağırlık veriyor.
MERKEZ BANKALARININ TALEBİ DESTEK SAĞLIYOR
Altının görünümünde merkez bankalarının alımları önemli bir destek unsuru olmaya devam ediyor.
Deutsche Bank verilerine göre merkez bankalarının altın alımları 2026’nın ikinci çeyreğinde reel olarak yaklaşık 45 milyar dolara ulaştı.
Reuters’ın 29 analist ve trader ile gerçekleştirdiği ankette de merkez bankası talebi altın fiyatlarını destekleyen temel unsurlardan biri olarak gösterildi.
Ankette 2026 yılı için medyan altın fiyatı tahmini ons başına 4 bin 509 dolar oldu. Üç ay önceki ankette bu tahmin 4 bin 916 dolar seviyesindeydi.
Böylece analistlerin altın tahminleri 2023 sonundan bu yana ilk kez aşağı yönlü revize edildi.
Standard Chartered Analisti Suki Cooper, kısa vadeli dalgalanmalar dışında altındaki yükselişin yapısal temelinin değişmediğini söyledi.
BNP PARIBAS DA 5 BİN DOLARI BEKLİYOR
BNP Paribas Wealth Management da altın fiyatlarının önümüzdeki 12 ay içinde ons başına 5 bin dolara ulaşabileceğini öngörüyor.
BNP Paribas Wealth Management Asya Yatırım Hizmetleri Başkanı Shafali, bankanın değerli metallerde önemli yükseliş potansiyeli gördüğünü belirtti.
Bankanın 5 bin dolarlık hedefi mevcut seviyelere kıyasla yüzde 20’nin üzerinde yükseliş potansiyeline işaret ediyor.