Bilim insanları uyarıyor: Son teknolojiyle bile üç tarım ürününü kurtaramayabiliriz
Yeni bir araştırmaya göre iklim krizine karşı kullanılabilecek son teknoloji yöntemler bile küresel ısınmanın etkileri karşısında üç tarım ürününü korumakta yetersiz kalabilir.
Environmental Research Letters dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada bilim insanları şaraplık üzüm, kahve ve kakao üretiminin, küresel ısınmayla birlikte giderek istikrarsız hale geldiğini belirtti.
Bu durum, milyonlarca çiftçinin geçimini de tehdit altına alıyor.
Araştırma ekibi, son yıllarda üzerinde yoğun bir şekilde tartışılan bir jeomühendislik tekniği olan stratosferik aerosol enjeksiyonunu merceğine aldı. Bu yöntemde atmosferin üst katmanına güneş ışığını yansıtacak parçacıklar salarak gezegenin soğutulması hedefleniyor.
18 BÖLGEDEN SADECE 6'SINDA İYİLEŞME GÖRÜLDÜ
Bilim insanları Batı Avrupa, Güney Amerika ve Batı Afrika'daki 18 önemli tarım bölgesinin 2036-2045 yılları için modelini çıkardı.
Sonuç olarak stratosferik aerosol enjeksiyonu sıcaklığı düşürse bile yağış, nem ve hastalık riski gibi kritik değişkenlerin tarım ürünlerini istikrarlı hale getirmekte başarısız olduğu tespit edildi.
Yalnızca altı bölgede stratosferik aerosol enjeksiyonu uygulanmayan bölgelere kıyasla dikkate değer bir iyileşme görüldüğü belirtildi.
KALICI ÇÖZÜM NE?
Araştırmanın yazarlarından Dr. Ariel Morrison "Sıcaklığı düşürmek tek başına yeterli değil. Kakao, kahve ve üzüm gibi bitkiler sadece ısıdan değil; nem, ve yağıştan da etkileniyor. Bu kadar karmaşık bir sistemi tek bir yöntemle dengelemek mümkün değil" dedi.
Araştırmacılar tarımın geleceğini güvence altına almak için yerel adaptasyon stratejilerine, sürdürülebilir uygulamaya ve uluslararası dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.