Bilimsel araştırma: Çay-kahve alışkanlığı kanser riskini katlayarak artırıyor
Bilim insanları, çay ve kahve tüketme alışkanlıklarının kanser riskini 6 kata kadar artırabileceğini belirterek, tüketicilere uyarılarda bulundu.
Yapılan bir araştırma günlük çay ve kahve tüketimi alışkanlıklarının kanser riskini altı kat kadar artırabildiğini ortaya koydu.
İngiltere Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada günde sekiz veya daha fazla fincan sıcak çay ve kahve tüketenlerin bunları içmeyenlere oranla kansere sebep olan hücre ile karşı karşıya olma olasılığının 5.6 kat daha fazla olduğunu gözler önüne serildi.
İngiltere Biyobankası'ndan 500 binden fazla katılımcının verilerini mercek altına alan bilim insanları günde dört fincana kadar "çok sıcak" sıvı tüketmenin de kanser riskini 2.5 kat artırdığını tespit etti.
Dört ile altı fincan arasında "çok sıcak" sıvı tüketmenin de kanser riskini 3.7 kat artırdığını açıklayan bilim insanları, altı ile sekiz fincan çok sıcak içecek içmenin de riski 4.8 kat artırdığının altını çizdi.
Öte yandan sıcak içecekler için de bazı incelemeler yapıldı.
Bilim insanları günde dört fincana kadar sıcak içecek tüketmenin kanser riskini 1.6 kat artırdığını açıklarken, günde dört ile altı fincan sıcak içecek içmek kanser riskini iki kat artırdı.
Altı ile sekiz fincan içmek kanser riskini 2.5 kat artırırken sekiz fincandan fazlası ise riski üç kat artırdı.
Bilim insanları araştırmanın sonuçlarını British Journal of Cancer isimli dergide yayınlarken, 65 santigrat dereceden sıcak içeceklerin "muhtemelen kanserojen" olduğuna yönelik önceki araştırmalara dayanarak incelemelerin yapıldığını duyurdu.
Çay ve kahvenin bu sıcaklıktan daha yüksek olduğu bilinirken uzmanlar, çay ve kahvenin kaynar vaziyette değil, biraz soğuduktan sonra tüketilmesi gerektiğini söylüyor.