Ultra işlenmiş gıdalar her organa zarar veriyor

Ultra işlenmiş gıdalarla ilgili araştırma, bu ürünlerin vücutta yarattığı tahribatı gözler önüne serdi.

Hazır gıdalar, gazlı içecekler, rast food ürünleri ve mısır gevrekleri gibi milyonlarca insanın her gün tükettiği ürünlerin insan sağlığına çok ciddi zarar verdiği bir kez daha ortaya çıkarken, bu seferki araştırmalarda ultra işlenmiş gıdaların yarattığı tahribatın çok daha büyük olduğu tespit edildi.

Bu konu üzerinde yapılan en kapsamlı araştırmada ultra işlenmiş gıdaların obezite, kalp-damar hastalıkları, tip-2 diyabet ve depresyonu tetiklediği kaydedilirken Lancet'te yayınlanan üç araştırma uluslararası kamuoyunda şok etkisi yarattı.

İngiltere ve ABD'deki ortalama beslenme alışkanlıklarının yarısından fazlasını ultra işlenmiş gıdalar oluştururken, gençler ve yoksullar arasında ise bu oranın yüzde 80'lere çıktığı belirtildi.

Ultra işlenmiş gıdaların aşırı beslenme, kötü beslenme ve kimyasal ve katkı maddelerine daha çok maruz kalmaya sebep olduğu belirtildi.

104 uzun vadeli araştırmayı mercek altına alan bilim insanları bu ürünlerin erken ölüm ve kronik hastalıkları da tetiklediğini duyurdu.

Araştırmalardan birinde yer alan Brezilya'daki Sao Paulo Üniversitesi'nde görevli Profesör Carlos Monteiro, "Bu araştırmalar ultra işlenmiş gıdaların insan vücudundaki bütün önemli organlara zarar verdiğini gösteriyor. Bu sonuçlar, insanların biyolojik olarak bu ürünleri tüketmeye adapte olmadığını gözler önüne seriyor" dedi.

Bilim insanları meyve ve sebze gibi ürünleri işlenmemiş gıda olarak gruplarken, gazlı içecek ya paketli atıştırmalıkları da işlenmiş gıdalar kategorisine yerleştirdi. Bu ürünlerde kullanılan yapay tatlandırıcılar olduğu da hatırlatılırken bunların yüksek kalorili ve besleyiciliği olmayan ürünler olduğunun da altı çizildi.

Lancet'te yayınlanan ve aynı ürünlerle ilgili araştırmalarda uluslararası kamuoyunun bu tür ürünlere karşı birlik olması gerektiği kaydedilirken, ultra işlenmiş gıdalarda sigaralara uygulanan bir kontrol mekanizması olması gerektiği belirtildi.

Araştırmalarda yer alan ABD'deki Kuzey Carolina Üniversitesi'nde görevli Profesör Barry Popkin, "Biz şirketlerden satılan ürünlerin paketinin ön tarafında ultra işlenmiş gıda olduklarına dair ibare görmek istiyoruz. Ayrıca kullanılan doymuş yağ oranı şeker ve tuz oranlarının da paketlerin ön yüzünde gösterilmesini istiyoruz" dedi.

Kalp Depresyon
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber