Şarabın tadını vergi kaçırdı!
Dünyanın en iyi üzüm bağlarından birine sahip olup da bundan para kazanamamak hangi ülkeye nasip olur? Tabii ki Türkiye’ye!
İklim desen var, toprak zaten şarabın anavatanı… E o zaman sorun nerede? Zihniyette!
Dünya çapında şarap üretimi için iklim koşullarının uygun olduğu ülke sayısı zaten sınırlı… Türkiye, 1.000’nin üzerinde üzüm çeşidi ve dünyanın beşinci en büyük bağ alanına sahipken, üzüm üretiminde altıncı-yedinci sıralarda geziniyor.
Fransa’ya kafa tutuyoruz ama cebimize giren para hepi topu çerez parası!
***
Sahi üzümü ne yapıyoruz? Yüzde 37’sini kurutuyoruz, yüzde 30’unu sofraya koyuyoruz, yüzde 30’undan şıra yapıyoruz. Kalan yüzde 3? Eh, o da bir zahmet şaraba dönüşüyor.
Halbuki İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde bu oran yüzde 90’larda… Adamlar salkım salkım para toplarken, bizim bağcılar hâlâ pestil sarmaya devam ediyor.
***
Fransa, yıllık şarap ihracatında 13 milyar doların üzerinde, İtalya 8.5 milyar dolar, İspanya 3.2 milyar dolar… Bizim şarap ihracatımız? Tam 13 milyon dolar…
Aman diyeyim karıştırmayın milyar ile milyonu… Biri diğerinin 1.000 katı!
Avustralya bile “Yeter artık bu kuru üzümle uğraştığımız!” deyip rotayı şaraba kırdı. Bugün 2.64 milyar dolarlık şarap ihraç ediyorlar.
Adamlar okyanus ortasında şarapçı oldu, biz Mezopotamya’nın kalbinde hâlâ pekmez kaynatıyoruz.
***
Türkiye’de 10 kilo üzümden yaklaşık 10 şişe kaliteli şarap çıkar. Bu 10 şişeyle istersen televizyon al, istersen çamaşır makinesi…
Biz ne yapıyoruz? Üzümü 3 kuruşa satıp, 5 dönüm bağdan 2.200 dolar kazanarak kendimizi başarılı sayıyoruz.
Bu rakamla Avrupa’da ancak marketteki organik üzüm reyonuna girebilirsin. Oysa dünyada şişesi 2.200 dolara satılan şarap var! Tekrar ediyorum, tek bir “şişe!”
***
Turizm mi? Yabancı turist geliyor, yerel şarap tadımı yapmak istiyor. Biz ne yapıyoruz? Ona dut pekmezi ikram ediyoruz. Güzel kardeşim adam şarap istiyor, şifa değil!
Türkiye, tarih boyunca şarap üretilen topraklarda bugün en kötü dönemini yaşıyor.
Arkeolojik kazı yap, testisiz alan bulamazsın! Binlerce yıllık geçmişimiz var, ama bugünkü halimize bak… Gastronomi turizmi için tek önerimiz “testili kebap”.
***
Şarapta vergi politikasının amacı zaten net; vergi toplamak değil, şarabı ürettirmemek! Vergi demişken, temmuz ayında zamma hazırla kendini şimdiden…
Nitekim tarihte bu kadar kötü yönetime de eser miktarda denk geliniyor. Müslümanlığı öne sürecekseniz şeriat ile yönetilen Malezya’nın yapmış olduğu şarap ihracatı Türkiye’nin 2 katı…