Artvin’in Murgul ilçesinde şap hastalığının tespit edilmesi üzerine bölgedeki köylerde karantina uygulaması başlatıldı.

Murgul Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından köy muhtarlarına gönderilen yazıyla, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla karantina ve kısıtlama tedbirlerinin devreye alındığı bildirildi.

Ardıçlı Köyü’nden Osman Çevik, hastalığın Damar, Petek, Osmanlı ve Başköy’de görüldüğünü belirterek hayvanlara veteriner kontrolünde aşı ve ilaç uygulandığını söyledi. Çevik, “Şu anda ölüm yok fakat hastalık devam ediyor. Hayvanlar ahırlarda bakılıyor ve tedavi kendi imkânlarımızla sağlanıyor” dedi.

Çevik, hastalığın yayılımına ilişkin şunları söyledi:

- Şu anda 3-4 köyümüzde şap hastalığına rastlandı. Bunlar Damar, Petek, Osmanlı ve Başköy. Veterinerlerle yaptığımız görüşmeler sonucu bazı ilaçlar verildi ve onları kullanıyoruz. Şu an bir ölüm yok, fakat hastalık devam ediyor. Sürekli aşılarla hayvanları kurtarmaya çalışıyoruz. Genel olarak bilgilendirme yapıldı. Bu süre boyunca hayvanlar dışarı çıkmıyor ve ahırlarda bakılıyor.”

Hastalığın belirtilerine de değinen Çevik şöyle devam etti:

- Dişi hayvanlarda memelerde şişme, ağızlarında köpüklenme ve sümüklenme başlıyor. Tabana vuranlar da var deniyor ama biz henüz görmedik. Masrafları kendi cebimizden karşılıyoruz. Bir hayvanın 4-5 günlük ilaç ve iğnelemesi yaklaşık bin 500 lirayı buluyor. Petekköy’de yaklaşık 30 ve üzeri hayvanda hastalık tespit edildi ve tedavileri devam ediyor.

Murgul Merkez’den Emre Balcı da tedbir aldıklarını belirterek, “Hobi olarak boğacılık yapıyorum. Şu an ev alanımızda hastalık yok ama tedbirlerimizi alıyoruz, dezenfekte ediyoruz. Yayılma hızlı bir şekilde devam ediyor ve herkes elinden gelen önlemleri almaya çalışıyor. Özel veterinerler bilgilendirme yapıyor ve ona göre tedavi uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.