İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı’nda yaşanan trafik kazalarıyla ilgili açıklama yaptı.

Yerlikaya mesajında “Kurban Bayramı tatili boyunca 3 bin 913 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda olay yerinde maalesef 44 vatandaşımız hayatını kaybetti; 6 bin 370 vatandaşımız da yaralandı” bilgisini paylaştı.

“Hayatını kaybeden 44 kjşinin 54 ayrı trafik kuralı ihahli gerçekleştirdiğini” söyleyen Yerlikaya, bunları şu şekilde sıraladı:

Yüzde 48.1’i hız ihlali, yüzde 18.5’i şerit izleme, değiştirme, yüzde 14.9’i geçiş önceliği, yüzde 3.7’si dönüş kuralları, yüzde 1.8’i arkadan çarpma, yüzde 13’ü diğer ihlaller.

Yerlikaya, mesajının devamında şunları yazdı:

"- Kurban Bayramı tatilinde trafik kazalarındaki can kayıplarının 18’i yerleşim yeri içinde, 26’sı yerleşim yeri dışında meydana geldi.

- Kurban Bayramı tatilinde, 30-35 km aralıklarla radar uygulaması yapılan otoyollarda ölümlü trafik kazaları çok daha az yaşandı.

- Detayları: Hız sınırı 140 olan otoyollarımızda can kaybı şükürler olsun 'sıfır…' Hız sınırının 130 olduğu otoyollarda ise maalesef 2 vatandaşımız hayatını kaybetti.

- Radar uygulamasının daha seyrek olduğu, hız sınırının 50 ila 80 km arasında değiştiği yerlerde maalesef 22 vatandaşımızı; hız sınırının 90 ila 110 km arasında değiştiği yerlerde ise maalesef 20 vatandaşımızı kaybettik.

- Ve maalesef hayatını kaybeden 44 vatandaşımızdan 14’ü, motosiklet sürücüsü ve motosiklette yolcu konumunda olanlardan oluşuyor.

- İzmir’de meydana gelen ve 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği kazada, sürücünün ehliyetine, 'alkollü araç kullanmaktan' 3 kez işlem yapıldığı; bu nedenle kazanın olduğu tarihte ise sürücü belgesinin geçici olarak geri alınmış olduğu tespit edildi.

Kurban Bayramı tatilinde meydana gelen ölümlü trafik kazalarının her birini tek tek inceliyoruz. Ayrıntıları kamuoyuyla paylaşacağız."

HIZ LEVHALARI GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Yerlikaya, diğer mesajında 30 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında 68 bin 829 polis ve jandarmanın trafik kontrolü gerçekleştirdiğini ifade etti.

“Bu süre zarfında 1.485 mobil radar ile gece-gündüz hız kontrollerimizi gerçekleştirdik. Drone ve helikopterlerle, 6 bin 339 saat havadan denetim yaptık” diyen Yerlikaya, ayrıca uyarı levhalarının tekrar gözden geçirileceğini şu ifadelerle açıkladı:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile İçişleri Bakanlığı olarak, karayollarımızdaki uyarı levhalarıyla ilgili bir inceleme komisyonu kurduk. Seyir hızını düşüren hız uyarı levhaları tekrar gözden geçirilecek."