Batı Afrika'daki Gine-Bissau'daki ormanlarda yaşayan şempanzeleri inceleyen bilim insanları dikkat çekici bulgulara ulaştı...

Bilim insanları, fermente olmuş ekmek ağacı meyvesini (Artocarpus altilis) paylaşan şempanzeleri inceledi. Uzmanlar fermente olduğu için alkolik bir içecek halini alan bu meyveyi paylaşan şempanzelerin "içki üzerinden bağ kurduğunu" ve bunun da bar kültürünün temelini oluşturduğunu ortaya çıkardı.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nde görevli bilim insanları şempanzelerin görüntülerini incelerken, şempanzelerin en olgun ve dolayısıyla alkol seviyesi en yüksek meyveleri seçerek "arkadaşları" ile paylaştığı tespit edildi.

Çarpıcı kareler: Bilim insanları bar kültürünün temelini buldu - Resim : 1

Bilim insanları, "Bu görüntüler alkollü gıdaların paylaşımını gösteriyor ve insanların alkol etrafında toplanmasının yeni olmadığını aksine evrimsel tarihin derinlerinde yer aldığını ortaya koyuyor" dedi.

Bilim insanları homo sapienlerin alkolün dönüştürücü etkisi sebebiyle uzun yıllardır bir araya geldiğini belirtirken şempanzelerin de benzer bir etki sayesinde sosyalleşebiliyor olabileceğini aktardı.

Exeter Üniversitesi'nde görevli olan ve araştırmayı yürüten Anna Bowland, "İnsanlar için alkol tüketiminin dopamin ve endorfin salınımını artırdığını ve bu sayede insanların daha mutlu ve daha rahat olduğunu biliyoruz. Ayrıca alkol paylaşımının da sosyal bağları kuvvetlendirdiğini biliyoruz. Şimdi şempanzelerde de benzer bir hareket görüyoruz ve bunlar da aynı etkileri görüyor olabilir" dedi.

"SARHOŞ MAYMUN HİPOTEZİNİ DOĞRULUYOR"

Bilim insanlarının araştırması Current Biology isimli dergide yayınlandı.

Bilim insanları şempanzelerin alkol tüketmelerinin biyolog Robert Dudley'nin "şarhoş maymun hipotezini" doğruladığını da vurguladı. Bu hipotezde insanların alkol içme isteğinin evrimsel temelleri olduğu belirtiliyordu.

Araştırmada yer alan Dr. Kimberley Hockings, "Görüntülerde şempanzeler meyveleri tek başına tüketmiyor, paylaşıyor. Normalde şempanzeler yemeklerini paylaşmaz. Fermente bir meyve üzerindeki bu davranış çok önemli olabilir" dedi.

2014 yılında PNAS'ta yayınlanan bir araştırmada gorillerin vücutlarının alkolü işlemek için genetik mutasyona girdiği tespit edilmiş ve bu değişimin 10 milyon yıl önce olduğu anlaşılmıştı.