Arjantin'de Devlet Başkanı Javier Milei'nin eyalet seçimlerinde hezimet yaşamasının ardından finansal ve siyasi çalkantı sürüyor.
İngiliz Financial Times (FT) gazetesinde bugün yayımlanan "Arjantin Milei'yi sarsan krize karşı pesoyu destekliyor" başlıklı haberde, merkez bankasının nisan ayı sonrasında dün ilk kez doğrudan döviz satışı yaparak para birimindeki düşüşü frenlemeye çalıştığı aktarıldı.
Dolar/peso kurunun kontrol edilen aralığın dip seviyesi olan 1475'e ulaşması üzerine Arjantin Merkez Bankası'nın dün 53 milyon dolarlık döviz satışı yaptığı aktarılan haberde, beş ay önce IMF'den alınan 20 milyar dolarlık kredinin para birimini desteklemek üzere kullanıldığı belirtildi.
EKONOMİ KÜÇÜLDÜ
Öte yandan, "deli başkan" lakaplı Milei'ye bir kötü haber de, büyüme verilerinden geldi.
Ulusal istatistik bürosunun verilerine göre, Arjantin ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında küçüldü. Ekonomistlerin ortalama beklentisi, yüzde 0,1'lik büyümenin açıklanması yönündeydi.
Ülkede yıllık ekonomik büyüme ise yüzde 6,3 oldu.
FAİZ ARTIŞI DA ÇARE OLMADI
Milei, yerel seçim yenilgisinin ve aynı zamanda özel kalem müdürü de olan kız kardeşi Karina'nın karıştığı yolsuzluk skandalının etkilerini kontrol altına almaya çalışıyor.
Peso son bir ayda dolar karşısında yüzde 12 değer kaybederken siyasi çalkantılar, merkez bankasının temmuz ayında kısa vadeli kredi araçlarının aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını yanlış yönetmesiyle pesoda başlayan düşüşü hızlandırdı.
Faiz oranlarının artırılması ve zorunlu karşılık gibi pesoyu istikrara kavuşturmaya yönelik diğer tedbirlerin başarısı da sınırlı oldu. Ayrıca, bu adımların, 26 Ekim'deki kritik parlamento seçimleri öncesinde ekonomik faaliyet üzerinde olumsuz etkileri de oldu.
"KAPANA KISILDI"
La Plata Ulusal Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Amilcar Collante, "Hükümetin döviz kuru rejimini savunacak araçları tükeniyor," dedi. Collante, "En azından seçimlere kadar bir nevi kapana kısılmış durumda" ifadelerini kullandı.
Analistler, pesoyu korumak için kıt döviz rezervlerinin büyük miktarlarda satılmasının, Milei'nin Arjantin'i küresel sermaye piyasalarına geri döndürme ve ülkeyi IMF kredilerinden kurtarma yönündeki uzun vadeli planına zarar vereceği konusunda uyarıda bulundu.
İFLAS KORKUSU
Tahvil sahipleri, hükümetin önümüzdeki yıl vadesi gelen milyarlarca dolarlık devlet borcu ödemelerini yapmakta zorlanacağı endişesiyle borçlanma maliyetleri artıyor.
Arjantin'in dolar cinsinden tahvil getirileri ile ABD hazine tahvil getirileri arasındaki yakından takip edilen fark, Milei'nin partisinin Buenos Aires eyaleti seçimlerinde ağır bir yenilgi aldığı 7 Eylül'den bu yana 2,6 puan arttı ve şu anda yüzde 11,7 seviyesinde bulunuyor.
BİR DARBE DE KONGREDEN
Hükümet, Milei'nin amiral gemisi niteliğindeki kemer sıkma programı ve serbest piyasa reformlarına desteği artırmak amacıyla, yasama organları üzerinde nüfuz sahibi olan muhalif valilerle müzakereler başlattı ama başkana bir darbe de kongreden geldi.
Kongrenin alt kanadı Çarşamba günü Milei'nin hastane ve üniversitelere ayrılan fonları artıran iki yasaya ilişkin veto kararını üçte iki çoğunlukla geçersiz kılarak hükümetin son aylarda yaşadığı bir dizi yasama yenilgisine bir yenisini ekledi.
Elon Musk'ın şirketinde yöneticiler kazan kaldırdıBilim - Teknoloji
Kriptocular Charlie Kirk suikastını fırsata çevirdi: Meme coinler patladıEkonomi