Kahve söz konusu olduğunda herkesin kendine göre bir tercihi var. Peki ya kahve tercihi yalnızca bir zevk meselesi değilse?

Yakın zamanda Food Science & Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmaya göre hazır kahve içmek, yaşla bağlı sarı nokta hastalığına (AMD) yakalanma riskini büyük ölçüde artırabiliyor. Bu hastalık ilerlediği durumlarda körlüğe neden olabiliyor.

İngiltere'de 500 binden fazla katılımcıyla yapılan araştırma, genetik yatkınlığı olan hazır kahve tüketicilerinin AMD'nin daha yaygın ve tedavisi olmayan kuru tipine yakalanma riskinin yüzde 700 arttığını gözler önüne serdi.

Çin'deki Hubei Sağlık Üniversitesi'ne bağlı Shiyan Taihe Hastanesi'nde oftalmoloji alanında çalışan Dr. Siwei Liu "Bu genetik örtüşme, hazır kahve tercihi ile AMD'nin kuru tipi arasında ortak biyolojik yol ve metabolik mekanizmalar olabileceğini düşündürüyor" dedi.

GELİŞMİŞ TOPLUMLARDA BAŞLICA KÖRLÜK NEDENİ

Kuru tip AMD'de retinanın arkasındaki küçük bir bölge olan ve orta görüşten sorumlu makula etkileniyor. Hasar büyüdükçe kişilerin görüşü bulanıklaşıyor, kitap okuması zorlaşıyor ve nihayetinde kalıcı körlük ortaya çıkıyor.

Bu durumun başlıca sebebi yaş ve genler olsa da beslenme şekli, egzersiz ve sigara gibi yaşam tercihleri de rol oynuyor. Yeni araştırmayla kahve tercihi de buna eklenmiş bulunuyor.

Liu, gelişmiş toplumlarda körlüğün başlıca sebeplerinden birinin AMD olduğunu belirtiyor.