Dolar/TL artışla 41,45 seviyesinde güne başlarken piyasada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD temasları takip edilecek.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılan Erdoğan batı ülkelerini bir kez daha Filistin konusuna daha çok destek olmaya çağırdı.
Erdoğan ayrıca dün katıldığı yatırım konferansında, "En temel hedefimiz olan fiyat istikrarına emin adımlarla ilerliyoruz. Yaşanan kuraklık ve zirai don gibi olumsuzluklara rağmen enflasyon düşmeye devam ediyor. Yıl sonunda enflasyonu yüzde 30'un altına indirmiş olacağız" dedi.
Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile Perşembe günü gerçekleştireceği görüşme öncesinde, Türkiye ABD menşeli binek otomobiller de dahil olmak üzere bazı ürünlerin ithalatına uygulanmakta olan ek mali yükümlülük sona erdirdi.
Erdoğan ABD'de Fox News açıklamada Trump ile hem F-35, hem de F-16'larla ilgili son durumu ele alacaklarını belirtti.
Trump da Cuma akşamı yaptığı açıklamada Erdoğan ile görüşmesinde ticari ve askeri anlaşmalar imzalamayı beklediğini belirterek, Erdoğan ile büyük ölçekli Boeing ve büyük bir F-16 anlaşması ile olumlu sonuçlanmasını beklediği F-35 görüşmeleri dahil olmak üzere birçok ticaret ve askeri anlaşma üzerinde çalıştıklarını söylemişti.
Küresel faiz indirimleri ve muhalefete yönelik açılan son davanın çözüme zaman tanıyacak kadar ertelenmesi son dönemde TL cinsi yatırım araçlarını destekleyen unsurlar olarak öne çıktı.
Erdoğan'ın ABD temaslarının yansıması hisse senedi piyasalarında da görüldü. Halkbank hisseleri dün yüzde 10'a yakın yükseldi.
REZERV DÜŞÜŞÜ SONA ERDİ
Merkez Bankası (TCMB) rezervleri, CHP il teşkilatının görevden alınmasıyla birlikte Eylül ayının ilk iki haftasında yapılan yaklaşık 10 milyar dolar satış ile baskı altında kalmıştı.
Toplam rezerv siyasi endişelerin yüksek olduğu eylül ayının ilk haftasında yapılan 5.5 milyar dolar döviz satışına rağmen altın desteğiyle tarihi zirve olan 180 milyar dolara yükseldikten sonra ayın ikinci haftasında 2 milyar dolar düşüşle yaklaşık 178 milyar dolara geriledi. Böylece iki haftada toplam rezerv değişimi yüklü döviz satışına rağmen altın değerlemesinin desteğiyle sıfır oldu.
Bankacıların hesaplamalarına göre geçen hafta ise TCMB toplam rezervleri yaklaşık 1 milyar dolar yükselerek 179 milyar dolara gelecek.