İtalyan otomotiv devi Fiat’ın varisi ve Ferrari’nin başkanı John Elkann, vergi kaçakçılığı suçlamasıyla yargılanmaktan kurtulmak için 183 milyon euro para cezası ödemeyi ve bir yıl boyunca kamu hizmeti yapmayı kabul etti.
Ünlü sanayici Gianni Agnelli’nin torunu ve İtalya’nın en güçlü ailelerinden birinin temsilcisi olan 49 yaşındaki Elkann, iddialara göre 2019 yılında vefat eden büyükannesi Marella Caracciolo’dan kalan miras üzerinden yeterli vergi ödememekle suçlanıyor.
Anlaşma kapsamında yaşlılar ya da bağımlılarla ilgileneceği kamu hizmeti süreci boyunca Elkann’ın Ferrari, Stellantis ve Exor’daki görevlerini sürdürmesi zorlaşabilir.
Konuyla ilgili Agnelli ailesi üzerine kitaplar yazan gazeteci Gigi Moncalvo, şunları söyledi: “Günde sekiz saatlik kamu hizmeti onun gibi bir iş insanı için ciddi bir yük. 183 milyon euroluk ceza ise bu işin masum bir vergi hatası olmadığını düşündürüyor.”
ANNE VE OĞUL ARASINDA MİRAS KAVGASI
Bu dava, Elkann ile annesi Margherita Agnelli arasında yıllardır süren miras savaşını yeniden alevlendirdi.
Margherita Agnelli, 2003 yılında babası Gianni Agnelli'nin ölümünün ardından yaklaşık 2 milyar dolarlık miras aldı. Ancak daha sonra, gerçek mal varlığının kendisinden gizlendiğini iddia ederek süreci tekrar yargıya taşıdı.
John Elkann’ın vergi cezası ve kamu hizmeti cezası anlaşması hâlâ mahkeme onayına tabi. Ancak dava, Agnelli Ailesi içindeki güç ve servet savaşlarının daha da büyüyeceğine işaret ediyor.
ÇALKANTILARLA DOLU AİLE
Agnelli Ailesi, "İtalya’nın Kennedy’leri” olarak anılıyor ve tarihleri yalnızca başarılarla değil, trajediler ve skandallarla da dolu.
Gianni Agnelli’nin tek oğlu Edoardo, 2000 yılında intihar etti. Torunlardan Lapo Elkann, 2005’te uyuşturucu nedeniyle komaya girdi, 2016’da ise sahte kaçırılma planıyla ailesinden para almaya çalıştığı iddiasıyla New York’ta gözaltına alındı.
Diğer torunlardan Andrea Agnelli, Juventus’un başkanlığını 2022’ye kadar yürüttü ancak kulübü sarsan mali skandallar sonrası görevinden istifa etti.