Hollanda hükümeti, otomotiv sektöründe ihtiyaç duyulan çiplerin tedarikinde sıkıntı yaşanmasına yol açan Nexperia anlaşmazlığı konusunda Çin ile yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini ve Hollanda merkezli Çinli çip imalatçısı Nexperia'ya el koyma kararından vazgeçtiğini açıkladı.

Hollanda hükümeti, Nexperia'nın Çinli sahibi Wingtech'in şirketin teknolojisini çaldığını öne sürerek Nexperia'ya 30 Eylül'de el koymuş ve Genel Müdür Zhang Xuezheng'i azletmişti.

Çin Ticaret Bakanlığı ise 4 Ekim'de Nexperia'nın Çin'deki biriminin ülke dışına çip satmasını yasaklamıştı.

TEDARİK ZİNCİRİ ENDİŞELERİNE SEBEP OLMUŞTU

Anlaşmazlık, küresel otomotiv endüstrisinde tedarik zinciri kesintilerine ilişkin endişeleri arttırmıştı. Nexperia, teknik olarak sofistike olmayan fakat büyük miktarda ihtiyaç duyulan temel çiplerin küresel çapta en büyük üreticilerinden biri.

Nexperia, otomotiv endüstrisi ve elektronik sektöründe yaygın olarak kullanılan çipleri Hollanda'da üretiyor. Bu çiplerin büyük bir kısmı Çin'de monte ediliyor ve oradan çoğunlukla dağıtıcılara satılıyor.

Hollanda Ekonomi Bakanı Vincent Karremans, hükümetin şirkete el koymaktan vazgeçmesinin diplomatik olarak iyi niyet göstergesi olduğunu ve Çin ile müzakerelerin devam edeceğini belirterek şöyle ekledi:

"Çinli yetkililerin Avrupa ve dünyanın geri kalanına çip tedarikini sağlamak için hâlihazırda attıkları adımları olumlu karşılıyoruz."