Çekya'daki Krkonose Dağları'nda yürüyüşe çıkan iki dağcı, çalıların arasında paslı bir teneke kutu fark etti. Kutunun ağırlığından kuşkulanan ikili kapağı açtı ve yaklaşık 600 altın sikkeyle karşılaştı. Uzmanlar hazinenin tamamına 300 bin euro değer biçti.
ALTIN SİKKELER 11 SÜTUN HALİNDE DİZİLMİŞTİ
Kutunun içi rastgele doldurulmamıştı. Sikkeler siyah bir beze sarılmış, on bir sütun hâlinde düzenli biçimde yerleştirilmişti.
Keşif de yalnızca teneke kutuyla sınırlı kalmadı. Kutunun yaklaşık bir metre ötesinden demir bir sandık daha çıktı. Sandığın içinde 16 altın tabaka, bir bilezik, bir tarak, anahtarlı bir zincir ve gümüş fileli bir çanta vardı.
Eşyaların konumu, bunların tesadüfen orada kalmadığını gösteriyor. Birileri tüm bu parçaları bilinçli olarak çalıların arasına gizlemişti.
DAĞCILAR BULUNTUYU DOĞRUDAN MÜZEYE TESLİM ETTİ
İki dağcı, buldukları hazineyi sahiplenme yoluna gitmedi. İkili, kutuyu ve sandığı Hradec Kralove'deki Doğu Bohemya Müzesi'nin nümizmatik bölümüne götürdü.
Ardından arkeologlar devreye girdi. Ekip, buluntuyu kamuoyuna duyurmadan önce aylarca sessizce ve ayrıntılı biçimde inceledi.
"HİÇBİR ZAMAN ALIŞVERİŞTE KULLANILMADI"
İncelemeyi yürüten isimlerden nümizmat Vojteh Bradle, karşılaştığı tablo karşısında şaşkınlığını gizlemedi. Bradle'a göre bu sikkeler günlük alışverişte tek bir kez bile kullanılmadı.
Uzmana göre sikkeler yalnızca yapıldıkları değerli madenin yüksek değeri nedeniyle biriktirilmişti. Toplam 300 bin Euro'luk değer de bu tespiti destekliyor.
HAZİNENİN SAKLANMASI İÇİN ÜÇ OLASILIK
Müzenin arkeoloji bölümü başkanı Miroslav Novak, sikkelerin kaynağına dikkat çekti. Novak'a göre sikkelerin yarısı Balkan, diğer yarısı Fransız menşeli.
Novak, hazinenin toprağa gizlenmesinin ardında üç olası neden görüyor: Çek ve Yahudi nüfusun sürgünü, savaş sonrasında Almanların sınır dışı edilmesi ya da dönemin olası bir para reformu.