ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu'da 250 gündür denizlerde olan USS Abraham Lincoln uçak gemisindeki insani kriz ve kötü yaşam koşulları iddialarını sert bir dille reddetti.

Dün Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında CNN muhabiri Kristen Holmes'un konuya ilişkin sorularına tepki gösteren Trump, USS Abraham Lincoln'ün "çok iyi durumda" olduğunu savundu.

Holmes'a "sessiz olmasını" söyleyen Trump, USS Abraham Lincoln'daki koşullara ilişkin haberleri "yalan haber" olarak nitelendirdi.

Adını açıklamadığı emekli bir amiralle hafta sonu konuştuğunu belirten Trump, kendisine geminin durumu hakkında olumlu bilgiler verildiğini söyledi. Trump, "Lincoln bir süredir, uzun bir süredir orada. Ancak yıllar önce gemilerimizi bundan çok daha uzun sürelerle görevde tutmuştuk" dedi.

Görüştüğüm amiral bana, askerleri tanıdığını ve geminin harika durumda, çok iyi bakımlı olduğunu söyledi. Başkaları da bunun doğru olduğunu teyit etti" diyen Trump, "CNN'in yaptığı tamamen yalan haberdir" diye ekledi.

İNTİHAR GİRİŞİMLERİ GÜNDEME GELMİŞTİ

Trump'ın çizdiği olumlu tabloya rağmen askeri yayın yapan medya kuruluşları durumun vahametini gözler önüne serdi.

21 Kasım 2025'te San Diego'dan ayrılarak hiçbir limana uğramadan denizde kalan USS Abraham Lincoln, modern donanma tarihinin kesintisiz seyir rekorunu kıran gemilerden biri.

Navy Times ve Stars and Stripes gazeteleri gemide su sıkıntısı, temel gıda eksikliği ve ciddi tesisat sorunları yaşandığını doğruladı. Hazırlanan raporlarda, ağır psikolojik baskı ve zorlu fiziksel koşullar nedeniyle bazı denizcilerin gemiden atlayarak intihar girişiminde bulunduğu aktarıldı.

İntihar iddialarının ortaya çıkması sonrası USS George Washington'ın Pasifik'ten Orta Doğu'ya getirilmesine ve USS Abraham Lincoln'ün görevine ara verilmesine karar verilmişti.