Avrupa genelinde satılan kahvaltılık gevreklerde ve ekmek ürünlerinde sağlık açısından son derece zararlı bir kimyasal olan trifloroasetik asit (TFA) tespit edildi. Araştırmaya göre bazı ürünlerdeki TFA seviyelerinin musluk suyunda görülenden 100 kat fazla olduğu belirlendi.
TFA pestisitlerde kullanılan ve doğada yüzlerce, hatta binlerce yıl bozulmadan kalabilen sonsuz kimyasalların toprakta parçalanmasıyla oluşuyor. Bu nedenle tahıl ürünleri aracılığıyla doğrudan insanların beslenme zincirine girmesi mümkün oluyor.
65 TAHIL ÜRÜNÜ İNCELENDİ
Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) tarafından 16 Avrupa ülkesinden satın alınan 65 farklı tahıl ürünü incelendi. Bunların yüzde 81.5'inde TFA tespit edildi.
TFA'nın en yüksek olduğu gıdaların ise İrlanda'daki kahvaltılık gevrekleri olduğu saptandı. İrlanda'yı, Belçika'daki tam tahıllı ekmekler, Almanya'daki tam tahıllı ekmekler ve Fransız bageti izledi.
TFA ayrıca makarnadan kruvasana, ekmekten çikolatalı atıştırmalıklara kadar çok sayıda üründe de bulundu.
İNSAN SAĞLIĞI İÇİN CİDDİ RİSK TAŞIYOR
TFA'nın üreme sağlığına zarar verdiği, doğurganlığı ve fetal gelişimi olumsuz etkilediği, tiroid, karaciğer ve bağışıklık sistemi üzerinde hasar bıraktığı biliniyor.
Buna rağmen Avrupa Birliği ülkelerinde TFA için herhangi bir yasal gıda izleme standardı bulunmuyor.
PAN Europe yetkilileri PFAS içeren tüm pestisitlerin yasaklanmasını, TFA standartlarının sıkılaştırılmasını ve hükümetlerin gıdalardaki TFA oranlarını düzenli olarak test etmesini istiyor.
Kimyasal madde alarmı: Yüzlerce süt toplatıldıSağlık