Çözüm sürecine ilişkin yasal düzenlemenin bu hafta içinde TBMM'ye gelmesi beklenirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde açıklamalarda bulundu.

Çözüm sürecindeki gelişmelere değinen Kılıçdaroğlu, basın açıklamasının ardından soru almadı.

Kılıçdaroğlu konuşmasında sık sık üniter devlet vurgusu yaptı, sürecin TBMM merkezli sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı, terörün bitmesi ve üniter devlet yapısının kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti.

4 MADDE SIRALADI

Kılıçdaroğlu, şu mesajları verdi:

- Buraya elimde CHP kütüphanesinden bir raporla geldim. 1980'li yıllar 'Kürt' kelimesinin bile zor dillendirildiği darbe sonrası yıllar. Raporda ana dil yasaklarının kaldırılması savunuluyordu, o dönemde SHP yerden yere vuruldu hakkında soruşturma açıldı. İlk kez biz cesaretle bu sorunun çözülmesi için önemli bir adım atmıştık. Bu sorunun açılması için 2013'teki ilk çözüm sürecine de destek verdik. Gizli kapaklı yapmayın diye TBMM'yi adres gösterdik.

- Nihayet 13 yıl sonra bizim önerimize gelindi. Çözüm adresi olarak TBMM gösterildi. Gerçekçi bir çözüm mimarisi en az 4 boyutu içermek zorundadır. Nedir bunlar?

1- Terör örgütünün silahsızlanması ve örgütsel tasfiyesi

2- Türkiye'nin bütün yurttaşlarını kapsayan demokratik ve hukuki reformların yapılması

3- Irak ve Suriye'deki bağlantılı silahlı yapıların geleceğini kapsayan bölgesel güvenlik düzenlemesinin hayata geçirilmesi

4- Dış güçlerin vekil yapılanmalar üzerinden müdahalesini sınırlayacak bir egemenlik stratejisinin oluşturulması.

"BU ÜLKENİN MİMARI BİZİZ"

- Bu mesele Türkiye'nin kendi toplumsal gerçekliği içinde, kendi Meclisi'nde kendi yurttaşlarıyla çözmesi gereken bir meseledir. Bugün konuştuğumuz mesele örgütün silah bırakması ve yasa hazırlığı değildir. Bu süreç ancak cumhuriyetin kurucu ilkeleriyle, üniter yapıyla başarıya ulaşabilir. Asıl soru şudur? Terör sonrasında nasıl bir Türkiye kurulacaktır. Silahların susması kendi başına kalıcı bir barışa dönüşecek midir? Onu yapacak vizyona sahip parti CHP'dir. İlk raporu hazırlayan, sorunu ilk gören CHP'dir. Çünkü biz bu ülkeyi kuran partiyiz, bu ülkenin mimarı biziz. Biz bu sürece 'Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırma süreci' diyoruz.

"ÇAĞRIMIZ ÇOK AÇIK..."

- Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak farklı toplumsal aidiyetleri ortak cumhuriyet altında güvence altına almaktır. Bu sürecin başarısı yalnızca siyasi iradeye bağlı değil güven duygusunun yeniden inşasına bağlıdır. Bu mesele sadece demokrasi ve hukuk meselesi de değildir. Türkiye'nin güvenliği ve dış politikası için de hayatidir. Bu meseleyi çözmeden güçlü ve bölgesel bir aktör haline gelemeyiz. Önce Kürt vatandaşlarımızla ardından Kürt komşularımızla kuracağımız bağlar Türkiye'nin gelecek vizyonunu da şekillendirecek.

- İlkesel bir çerçeve ortaya koyuyorum. Terörün bitmesi ve üniter devlet yapısı bizim kırmızı çizgimizdir. Silahın siyasetin dışına çıkmasına evet, TBMM merkezli sürece evet, hukuk devletine evet, eşit yurttaşlığa evet, üniter yapının korunmasına evet. Bu nedenle çağrımız çok açıktır. Sürecin tüm aşamaları bundan sonra da TBMM merkezli yürütülmelidir. Silahsızlanma gerçek, denetlenebilir ve geri dönüşsüz olmalıdır. Üniter yapı ve egemenlik ilkesi korunmalıdır. Hiçbir siyasi menfaat düşünmeden elimizi taşın altına koymasını biliyoruz. Yeter ki bir kişi daha ölmesin, yeter ki Türkiye bu meseleden kurtulsun.