Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün düzenlenen enflasyon bilgilendirme toplantısında, altın fiyatlarındaki yükselişin rezervlere etkisine dair de bilgi paylaşıldı.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, son 18 aylık dönemde brüt rezervlerde kaydedilen 60 milyar dolarlık artışın 47 milyar dolarlık kısmının altındaki fiyat değişiminden kaynaklandığını söyledi.

Karahan, swap hariç net rezervde son 18 ayda görülen 117 milyar dolarlık artışta da altın fiyat değişiminin etkisinin 35 milyar dolar olduğunu belirtti.

Altın fiyatındaki değişimin rezervlere etkisinin brüt tarafta daha yüksek, nette daha kısıtlı olduğunu aktaran Karahan, dünya genelinde jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte merkez bankalarının altın alımlarına devam ettiğini, hem bu alımlar hem de fiyat etkisiyle rezervlerdeki altın payının artdığını dile getirdi.