CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (DİSK) ziyaret etti.

Çıkışta kameralar karşısına geçen ana muhalefet lideri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 23 bin işçinin greve çıkma kararını şöyle yorumladı:

- "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki dönemlerden gelen borçları, hükümetin silkeleme adı altında bütün faizle birlikte saldırmaları belediyemizi ciddi sıkıntıya soktu. Bu konuda önemli olan makul bir yerde anlaşmaktır.

- Sendikanın belediyeyi anlayacağını, belediyenin de ülkenin şartlarını görerek buluşacağını düşünüyoruz. Grev sendikanın yasal hakkıdır. Ancak dün akşam bir masanın yeniden kurulduğunu görüyoruz. Arkadaşlarıma olumlu telkinlerde bulundum. Toplu iş sözleşmesini en iyi noktada bağlamalarını ümit ediyorum."

Özel'in açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

- Türkiye emekçi sınıfını bir kez daha selamlıyoruz. Bugün burada haziran ayı boyunca sürdüreceğimiz bir mücadelenin ilk adımını atmak üzere buradayız. Temel talebimiz Türkiye'de asgari ücret geçen sene 17 bin 2 liralık asgari ücret, geçinmenin mümkün olmadığı bir sefalet ücreti noktasında ve zam görmedi.

- Oysa iktidar 2023'te oy isterken 'Enflasyonist ortamda asgari ücrete yılda 4 güncelleme düşünülmelidir.' Ve o seneye kadar temmuz zamları yapıldı, ancak oyu aldıktan sonra sırtını döndü emekçilere. 2024 yılında bir kez verdiği zam Tayyip Bey'i üzmeme kurumunun yani TÜİK'in yalandan, kendince ilan ettiği enflasyon oranına göreydi.

- Temmuz ayı geliyor ve asgari ücret 22 bin liraydı. TÜİK'in rakamlarına göre 3 bin lira eridi bile. 2 ay da böyle geçecek. Bu erime TÜİK'e göre bile 4 bin 500 lirayı geçecek.

- TÜİK 20 yıldır ilan ettiği 'ben bu enflasyonu nasıl hesapladım' sepetini şimdi gizliyor. Gerçek enflasyonu değil, Tayyip Bey'i üzmeyecek enflasyonu açıklıyor.

- Sözümüze değer veren, kendisine değer veren tüm işçileri sendikalı olmaya davet ediyoruz. Sendikalı olmayan emek sömürülür. Sendikalı değilseniz zaten asgari ücrete mahkumsunuz. Ne kadar çok işçi sendikalıysa asgari ücretten o kadar uzaklaşılıyor.

- Almanya'da asgari ücret, toplam ücretlerin yüzde 9'udur. Kıdemle birlikte hızla uzaklaşırsınız. Son açıkladıkları veriyle Türkiye'de her iki kişiden biri asgari ücret alıyordu dört yıl önce. Bugün için her işçinin 10 işçiden altısının asgari ücret aldığı genel bir kabul.

- Asgari ücret tespit komisyonunu çalışmaya çağıracak bir mücadele, herkesin mücadelesidir. Siyaseti bir kenara bırakalım. Tabii bu da bütün siyasetin ana konusudur ama ekmek için mücadele edelim. İşverenlerle ilgili de koruyucu tedbirleri alarak yapalım. Mutlaka ama mutlaka asgari ücrete bir düzenleme yapılması için bir büyük mücadeleyi hep birlikte yapmak zorundayız.

- Değerli arkadaşlar aslında meselenin özü şu açıdan çok değerli. CHP iktidarında bütün işçiler sendikalı olacak. İsteyen her işçi sendikalı olacak. İşçinin haklı talepleri vardır, işverenin sorunları vardır. İşçi ve işverenin bir masada bir araya gelmek zorundadır.

- (İzmir'de 23 bin işçinin greve çıkması) İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki dönemlerden gelen borçları, hükümetin silkeleme adı altında bütün faizle birlikte saldırmaları belediyemizi ciddi sıkıntıya soktu. Bu konuda önemli olan makul bir yerde anlaşmaktır.

- Sendikanın belediyeyi anlayacağını, belediyenin de ülkenin şartlarını görerek buluşacağını düşünüyoruz. Grev sendikanın yasal hakkıdır. Ancak dün akşam bir masanın yeniden kurulduğunu görüyoruz. Arkadaşlarıma olumlu telkinlerde bulundum. Toplu iş sözleşmesini en iyi noktada bağlamalarını ümit ediyorum.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da "Asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesini, emeklilerin en düşük aylığının asgari ücrete yükseltilmesini konuştuk. Şu an kamuda aylardır bekleyen iş sözleşmeleri bir an önce sonuçlandırıp mağduriyetleri gidermek için ortak taleplerimizi konuştuk" diye konuştu.