Mısır'da kısa süre önce Kefren Piramidi'nin altında geniş bir yeraltı yapısı tespit ettiklerini belirterek gizli bir şehri ortaya çıkardıklarını iddia eden bilim insanları, büyük tartışma yaratmıştı.
Şimdi aynı ekip, başka bir piramitle bağlantılı ikinci bir yeraltı şehrini bulduklarını iddia ediyor... Eğer ekibin keşfettiğini iddia ettiği yeni şaftlar ve odaların doğruluğu teyit edilebilirse tarihin bilmediğimiz bir yüzü ortaya çıkmış olacak.
İtalyan araştırmacılardan oluşan ekip ilk olarak mart ayında böyle bir iddiayı ortaya attıklarında diğer arkeologlar bulguların yanlış ve bilimsel temelden yoksun olduğunu savunmuştu. Örneğin ünlü arkeolog Dr. Zahi Hawass, yeraltı radarlarının yerin binlerce kat altını görmesinin mümkün olmadığını söylemişti.
Bununla birlikte araştırmacı ekip, Giza'daki üç ana piramidin en küçük olan Mikerinos'un altında da benzer şaftlara rastlandığını bildirdi.
İskoçya'daki Strathclyde Üniversitesi'nde radar uzmanı ve aynı zamanda araştırmanın yazarlarından Filippo Biondi, İngiliz gazetesi DailyMail'e verdiği demeçte Mikerinos'taki sütunların Kefren'dekiyle aynı olma ihtimalinin yüzde 90 olduğunu belirtti.
Ekip, tarama sonuçlarından elde ettikleri bulgulara dayanarak Giza piramitlerinin birbiriyle bağlantılı olduğuna inandıklarını ve piramitlerin, aslında devasa bir yeraltı yapısının yalnızca görünen kısmı olduğu yönündeki görüşlerinin güçlendiğini ifade ediyor.
Ekibe göre yeraltı yapıları, karmaşık bir tünel sistemiyle birbirine bağlanmıştı.
Henüz bilimsel makalede yayınlanmamış olan çalışmanın görüntülerinde Mikerinos'un altındaki sütunlar görülüyor. Araştırmacılar Mikerinos'un daha küçük olması nedeniyle sütun sayısının Kefren'dekinden daha az olduğunu tahmin ediyor.
Kefren'deki sütunların 600 metre uzunluğunda olduğu belirtilmişti.
Ancak ekip henüz neden böyle gizli yapılar yapıldığı konusuna açıklık getiremiyor. Ekip yapıların 38 bin yıl kadar önce kayıp bir antik medeniyet tarafından inşa edildiğini düşünüyor. Oysa arkeologlar üç piramidin en fazla 4500 yıllık olduğunu tahmin ediyor.
İtalyan araştırmacıların tahmini, tarih öncesi dönemde yaşamış ileri teknoloji bir medeniyetin yaklaşık 12 bin 800 yıl önce dünyaya çarpan kuyrukluyıldız sonucunda ortadan yok olması teorisine dayanıyor.
Bu teoriye göre çarpışmanın ardından meydana gelen seller ve kaos, medeniyetin izlerinin büyük kısmını ortadan kaldırmış; hayatta kalmayı başaranlar ise astronomi, mühendislik ve mimari bilgilerini sonraki kültürlere aktarmıştı.