Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) Fast Company ile düzenlediği Perakende Zirvesi 2025, "Sektörde ne oldu, ne olacak?" temasıyla gerçekleşti.

"Tarife ve Ticaret Savaşları Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek?" oturumunda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ülkenin ihracatına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Gültepe, e-ihracata işaret ederek, yurt dışından alışverişte gümrüksüz limitin tekrar denetlenip rakamın aşağı düşürülebileceğine dikkati çekti.

Gültepe, “Çinli markaların Türkiye’ye gelmesi piyasayı bozuyor. Bu konuda bakanlık hassas. Belirlenen barem kurtarmıyorsa 22-23 Euro’ya düşürebilirler. Bu baremi aşağı düşürme noktasında karar alabileceklerini söylediler. Öyle bir fiyat olma şansı yok. Biz üretici olarak oradan alıp satsak çok daha fazla satış yaparız. İnsanın şaşırmaması mümkün değil” dedi.

30 EURO'YA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

21 Ağustos 2024'te yayımlanan kararnameyle yurtdışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürülmüştü.

30 euro gümrüksüz limit, yurt dışı merkezli e-ticaret sitelerinden bu tutarın üzerinde alışverişin gümrüğe takılacağı ve ithalat işlemlerine tabi olacağı anlamına geliyor.

İŞÇİ MALİYETLERİNDEN ŞİKATET ETTİ

İşçilik teşvikleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Gültepe, "Şu anda siz eğer dünyada rakiplerinizden dolar bazında minimum yüzde 50 pahalıysanız bu teşvikle rekabetçi bir noktaya gelme şansınız yok. Biraz maliye, ekonomi politikalarıyla bunun desteklenmesi lazım. Sanayi tarafına daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor. İhracattan aldığımız payın daha da yukarı çıkması lazım" diye konuştu.

Gültepe, gelecek dönemde yapılması gereken en önemli şeylerden birinin rekabetçiliği 2-3 sene önceki seviyeye getirmek olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ihracatçı ülke arasına girmesinin önemine değinen Gültepe, bunun için de ihracat tarafının her yıl en az yüzde 10 büyümesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin vergilerine yönelik de değerlendirmede bulunan Gültepe, şunları kaydetti:

"Türkiye açısından bakınca pozitif bir şekilde görünüyor şu anda özellikle Amerika pazarıyla ilgili. ABD'de özellikle kimya, elektrik, elektronik sektörleri, savunma sanayi sektörleri öne çıktı. Trump'ın ilk döneminde de karşılıklı Cumhurbaşkanımızla beraber 100 milyar dolarlık ticaret hacmi konuşuluyordu. Mutlaka karşılıklı müzakerelerle normalleşmesi gerekli. Oraya satamayan Çinliler otomatik olarak bizim en büyük pazarımız Avrupa'ya yönelecek. Ama tabii şu anda biraz daha sükunetle bakmak lazım."

MARKALAR KİRA ARTIŞLARINA SİTEM ETTİ

BMD Başkanı Sinan Öncel de iş dünyasının çok önemli fırsatları da beraberinde getirdiğini belirterek, "Krizler kadar fırsatlar da bizim önümüzden geçiyor. İş hayatında bu kadar sorunlarla uğraşmamızın, krizlerle uğraşmamızın en önemli özelliklerinden biri de bu fırsatlar bize heyecan veriyor" ifadelerini kullandı.

BMD olarak her ay anketler düzenlediklerini hatırlatan Öncel, "Bu anket sonuçlarından ocak, şubat ayında önemli ciro ve adet satışlarında kayıplar yaşadık. Mart ayı anketimiz devam ediyor şu ana kadar 134 markayı temsilen 49 üyemiz cevap verdi. 134 markamızın perakende sektöründe en çok sorun yaşadığı konu fahiş kira artışları" diye konuştu.

Öncel, anketlere göre, mart ayının şubata göre daha iyi gittiğini kaydederek, "Şu ana kadar üyelerimizden aldığımız cevaplara göre mart ayı şubata göre daha iyi gidiyor, cirolar daha yukarıda ancak geçen marta göre adet satışlarında düşüş var. Nisanda da iyi giden veya zayıf giden markalarımız da bulunuyor" şeklinde konuştu.

(AA, NEFES)