ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu’da kalıcı barışa yönelik umutların yüksek olduğunu belirterek Hamas’a uyarıda bulundu.

Trump, Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda Hamas’ın elinde tuttuğu esirlerin cenazelerini 48 saat içinde geri vermesi gerektiğini vurguladı.

ABD'li lider, “Bazı cenazelere ulaşmak zor ama bazılarına ulaşılabilir ancak nedense geri dönmüyorlar. Belki silahsızlanmayla ilgilidir” ifadelerini kullandı.

Trump, "Her iki taraf da adil muamele görecektir, ancak bu, yükümlülüklerin yerine getirilmesi şartıyla mümkündür. Önümüzdeki 48 saatte ne yapacaklarını görelim. Bunu yakından izliyorum” dedi.

YAKINDA KONUŞLANDIRILACAKLAR

Gazze’deki gelişmelerle ilgili konuşan Trump, bölgedeki istikrar çabalarının ilerlediğini ve yakında uluslararası bir gücün Gazze’ye konuşlandırılacağını açıkladı.

Katar’da yaptığı kısa yakıt ikmali sırasında Doha liderleriyle bir araya gelen Trump, Katar’ın barış gücü göndermeye hazır olduğunu belirterek ülkeyi “bölgesel istikrarın kilit oyuncusu” olarak övdü.

HAMAS: YENİ BÖLGELERE GİRECEĞİZ

Trump'ın çağrısının ardından Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Müzakere Heyeti Başkanı Halil el-Hayye, Gazze Şeridi'nde bazı İsrailli esirlerin cenazelerini bulmak amacıyla yeni bölgelere girileceğini duyurdu.

Hareketin Telegram hesabından yayımlanan açıklamasında savaşı yeniden başlatması için İsrail'e bir bahane sunmayacaklarını belirten Hayye, "Ateşkesin ardından 72 saat içinde 20 İsrailli esiri teslim ettik" ifadelerini kullandı.