İktidara yakın yorumcular Bosch reklamının ardındaki türlü çeşit komployu çözmeye çalışırken enflasyon rakamları geldi. Aylık artış 4.18; yıllık enflasyon 32.37.

İktidar başka hiçbir sorunu çözemeyince köpeklere sardırmış durumda.

Bosch firması küçük ev aletleri için bir reklam filmi hazırlamış. Reklamı yapılan ürün yeni jenerasyon süpürgelerden. Bu yeni jenerasyon süpürgelerin özelliği kedi köpek tüyünde etkili olması. Reklam da bu kitleye yönelik. Reklamda kadının köpeğine ‘oğluşum’ diye seslenmesi nedense büyük bir meseleye dönüştürüldü. Sosyal medyadan iktidara yakın internet sitelerine taşınan tezlere göre mesele şuymuş: Reklamı yapan ajansın ortaklarından biri Musevi imiş. O nedenle bu, milletimize karşı girişilen bir komploymuş. İnsanlar kedi köpek sahiplendirilecek, böylelikle çocuk yapmaktan vazgeçecek, biz de böyle tükenecekmişiz. Bak sen şu işe!

***

Süpürge reklamından etkilenip, çocuk yapacakken vazgeçeniniz oldu mu bilmiyorum. Sanırım süpürge reklamından çok, hangi sabah kimin neden gözaltına alınacağının belli olmaması, kimin malına kim ne zaman çöker bilemememiz, eğitim sisteminin laiklik takıntılı birinin fantezilerine göre şekilleniyor olması gibi unsular çocuk yapma-yapmama kararında daha etkili oluyordur. “Reklamda köpeğe ‘oğlum’ demişler. Boşver çoluğu çocuğu” deme ihtimali, “Yarın sabaha işimiz olacak mı? Instagram’da resim paylaştık diye içeri atılır mıyız?” gibi kaygılarından daha çok, “Çocuğu yapsak başımızda dam olacak mı? İçeri atılsak çocuk aç açıkta kalacak mı? Boşver bu işe girmeyim” deme ihtimali daha yüksek.

***

İşin akıl almaz tarafı, köpeklerle çocuklarla karşı karşıya konmuş olması. Sokak köpekleri meselesi de böyle ele alındı. Olayın doğru düzgün tartışılmasına bile izin verilmedi. “Köpekler çocukları öldürüyor” dendi geçildi. Katliam yasasına “Bir dakika” diyenler çocuk düşmanı ilan edildi. Tam bir çılgınlık hali.

Birincisi, “Köpeği olan çocuk yapmaz” tezi nereden çıktı bilmiyorum ama yanlış. Hayatı boyunca köpeklerle hayatını paylaşmış biri olarak, köpeğe tek başına bakmak çok zordur. Köpek, günde en az 2 saat gezmesi oynaması, meşgul edilmesi gereken, insanla yakın olmak isteyen bir canlı. Tek başına bunu sağlamak çok zor ve yorucu. Köpekler aile içinde çok daha mutlu olur. Yetişkinler gezdirme işini paylaşır, köpekleri kendi enerjilerine yakın çocuklarla oyun oynayarak günlerini geçirmeye bayılır. Köpek aslında yalnız insanların ideal hayat arkadaşından ziyade ailelere iyi bir eklentidir.

***

İkincisi, sokak köpeklerini toplayıp toplayıp katletme kampanyaları ancak sosyal medyadaki gözü dönmüş trolleri mutlu eder, sorunu çözmez. Sokak köpeği sorunu sanılanın aksine aslında kırsaldaki köpeklerin kontrolsüz üremesi ve bakılmaması sorunudur. Köylerde köpeklerin üremesini kontrol etme kültürü yok. Böyle bir bilgi yok. Kırsalda bir kısırlaştırma kampanyası başlatmadan ve kentlerde de merdiven altı sözde cins köpek üretimini kesmeden sadece zevk olsun diye her sene binlerce köpek katledilir. Canlılar hunharca öldürüldüğüyle kalır.

Herhalde istenen de bu: Başka hiçbir sorunu çözemiyoruz, her sene binlerce köpeği öldürelim de radikallerin alkışını alalım.