Uzmanı anlattı: En sağlıklı meyve suyu hangisi?
Uzmanlar, vitamin deposu sanılan meyve sularının fazla tüketildiğinde şeker bombasına dönüştüğünü söylüyor. Peki hangileri gerçekten faydalı?
"Unprocess Your Life" kitabının yazarı olan beslenme uzmanı Rob Hobson, güne sağlıklı bir başlangıç olarak görülen meyve sularının "gazlı içecekler" kadar riskli olabileceğini söylüyor.
Meyve suyunun vücuda C vitamini, potasyum ve folik asit sağladığını kabul eden Hobson, bununla birlikte meyve sularının liften arındırılması nedeniyle şekerli içecekler gibi kan şekerini hızla yükselttiğine dikkat çekiyor.
İngiltere Kamu Sağlığı, meyve suyu tüketimini günde 150 ml ile sınırlıyor. Bu da yaklaşık 18 gram şekere tekabül ediyor. Aşırı tüketimi ise diş çürümesi, obezite ve tip 2 diyabete yol açabiliyor. Peki en sağlıklı ve en riskli meyve suları hangisi?
1. EN GÜÇLÜ OKSİDAN: NAR SUYU
Hobson’a göre en iyi seçenek nar suyu. Polifenoller açısından zengin olan nar, kalp damar sağlığını destekliyor ve yemek sonrası kan şekerindeki dalgalanmaları azaltabiliyor.
Ancak uzmanlar nar suyunu tek başına tüketmenin iyi bir fikir olmadığını belirtiyor. Araştırmalar da zaten ekmekle birlikte tüketilen nar suyunun kan şekerini düşürdüğünü gösteriyor. Ayrıca narın kendisi sindirimi yavaşlatacak life sahipken özellikle tatlandırıcılar eklenen nar suları aynı etkiyi yaratmayabiliyor.
2. DİKKATLİ TÜKETİLMELİ: PORTAKAL SUYU
Portakal suyu yüksek oranda C vitamini, folik asit ve potasyum içeriyor. Az miktarda tüketildiğinde bağışıklık sistemini destekleyerek vücuttaki enfeksiyonu azaltabiliyor.
Konsantre ya da konsantre olmayan ürünler arasında ise uzmanlar, parçacıklı meyve sularının biraz daha fazla lif içerdiğini ve bu nedenle daha sağlıklı bir seçim olduğunu belirtiyor. Hobson özellikle taze sıkılmış portakal suyunu öneriyor.
3. KALP DOSTU AMA RİSKLİ: GREYFURT SUYU
Greyfurt suyu bir antioksidan olan naringenin açısından zengin olsa da uzmanlar statinler, tansiyon ilaçları ve antidepresanlar kullananların greyfurt suyu tüketiminde dikkatli olmasını istiyor.
Dolayısıyla beslenme uzmanları greyfurt suyunu düzenli olarak tüketmeden önce doktora danışmak gerektiğini ifade ediyor.
Özellikle mide asidi ve diş hassasiyeti olanlarda greyfurt suyunun suyla daha da seyreltilmesi gerektiği belirtiliyor.
4. İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINA KARŞI KORUYU: KIZILCIK SUYU
Kızılcık suyu proantosiyanidin adı verilen bileşenlerle bazı bakterilerin idrar yollarına tutunmasını engelleyebiliyor. Ancak çoğu ticari üründeki yüksek şeker içeriği nedeniyle etkisi tartışma yaratıyor.
Hobson şekersiz olanlarının tüketilmesini öneriyor.
5. ENFEKSİYONA KARŞI KORUYUCU: ANANAS SUYU
Ananas suyu C vitamini, manganez ve sindirime yardımcı bromelain enzimi içeriyor. Ancak doğal şekeri yüksek olduğu için Hobson, "günlük değil, arada bir enerji desteği olarak" tüketilmesini tavsiye ediyor.
6. EN MASUM GÖRÜNENİ AMA EN ŞEKERLİSİ: ELMA SUYU
Elma suyu flavonoidler içerse de lif kaybı nedeniyle faydasının
sınırlı olduğu belirtiliyor. Araştırmalar,
elmanın kolesterolü düşürdüğünü ancak aynı etkinin elma suyunda
görülmediğini de ortaya koydu.
Bazı deneylerde elmanın beyin sağlığına yardımcı olduğu gösterilse de bu etki yine sadece meyvenin kendisinde geçerli.
PEKİ NASIL SEÇMELİ?
Uzmanlar en ideal meyve sularının yüzde 100 doğal ve konsantre olmayanlar olduğunu söylüyor.
Bunun dışında meyve sularının ilave şeker içermemesi, soğuk sıkım ya da taze sıkılmış olması ve mümkünse sebzelerle karıştırılarak şeker oranının düşürülmesi gerektiği belirtiliyor.