İngiltere'de yürütülen geniş çaplı bir çalışmada sabah kahvaltısını erken yapan yaşlı bireylerin geç yapanlara kıyasla daha uzun yaşadığı tespit edildi.

Yaşları ortalama 64 olan 3 bin kişinin uyku, yemek düzeni ve sağlık durumlarının 20 yıl boyunca izlendiği araştırmada ortalama 07:50'de kahvaltı yapan grubun, 08:50'de kahvaltı edenlere kıyasla daha uzun süre hayatta kaldığı görüldü.

Katılımcılar genelde uyandıktan bir buçuk saat sonra kahvaltılarını, günü kapatmadan da beş saat önce akşam yemeklerini yedi.

Massachusetts General Hospital’dan beslenme ve biyolojik saat uzmanı Dr. Hassan Dashti liderliğinde yürütülen araştırmaya göre kahvaltıyı her bir saat geciktirmek, erken ölüm riskini yaklaşık yüzde 11 artırıyor.

GEÇ YAPANLARDA DEPRESYON, YORGUNLUK...

Geceleri geç saatlere kadar ayakta kalan kişilerin öğünlerini daha geç saatlere kaydırdığı tespit edilirken bu grupta depresyon, yorgunluk ve hastalık sıklığının da arttığı gözlemlendi.

Dr. Dashti, sabah erken yapılan kahvaltının vücudun sirkadiyen ritmini güçlendiğini belirterek "Sabah kahvaltısı, organlara gündüzün başladığını haber veren güçlü bir sinyal. Böylece yaşla birlikte zayıflayan biyolojik saat de desteklenmiş oluyor" diye ekledi.

ÖNCEKİ ARAŞTIRMALARI DESTEKLİYOR

Uzmanlar, çalışmanın doğrudan neden-sonuç ilişkisini kanıtlamadığını, bazı kişilerin mevcut sağlık sorunları nedeniyle kahvaltıyı geç yapıyor olabileceğini de belirtti. Yine de kahvaltı saatinin yaşlılarda sağlığın bir işareti olabileceği ifade edildi.

Geçmişteki araştırmalarda da düzenli kahvaltının kalp hastalıkları ve erken ölüm riskini düşürdüğü, kahvaltıyı atlamanın ise kalp-damar sağlığına zarar verdiği görülmüştü.