Aşırı işlenmiş gıdaların erken ölüm riskini artırdığının ortaya çıkmasının ardından yapılan başka bir araştırma, bu gıdaların ne kadar tehlikeli olabileceğini bir kez daha gösterdi.
Araştırmada ABD'de 26 yıldır kişilerin sağlıkla ilgili davranışlarını inceleyen iki çalışmadan elde edilen veriler incelendi. Bu veriler neredeyse 43 bin kişiden toplandı. Çalışmada yer alan kişilerin ortalama yaşının 48 olduğu belirtiliyor.
NE KADAR ÇOK TÜKETİRSENİZ O KADAR RİSK BÜYÜYOR
Katılımcıların hiçbiri çalışmanın başlarında Parkinson hastalığına sahip değildi. Çalışmanın sonucunda günde yaklaşık 11 porsiyon aşırı işlenmiş gıda tüketen kişilerin, günde sadece üç porsiyon tüketenlere kıyasla Parkinson'un üç ya da daha fazla erken belirtisini gösterme açısından 2.5 kat daha fazla risk taşıdığı görüldü.
Çalışmada tek bir porsiyonun 225 gram diyet ya da şekerli soda, bir sosisli sandviç, bir dilim paketlenmiş kek, bir yemek kaşığı ketçap ve 30 gram patates cipsi olarak hesaplandığı belirtildi.
Parkinson'un erken belirtileri arasında vücut ağrısı, kabızlık, depresyon belirtileri, koku veya renk algısında değişiklik, gündüz aşırı uyku hali ve özellikle REM uykusu sırasında hareket etme gibi anormal uyku bozuklukları var.
Bu belirtiler arasında kabızlık dışında neredeyse tüm erken belirtilerle aşırı işlenmiş gıda tüketimi arasında ilişki bulundu. Üstelik yaş, sigara, fiziksel aktivite gibi etkenler hesapa katıldığında bile sonucun değişmediği görüldü.
ERKEN BELİRTİLERİN ORTAYA ÇIKIŞINI HIZLANDIRIYOR
Araştırmanın başyazarı ve aynı zamanda Çin'deki Fudan Üniversitesi Gıda Enstitüsü'nün başında olan Dr. Xiang Gao "Araştırmamız şekerli içecekler ve paketli atıştırmalıklar gibi aşırı işlenmiş gıdalar tüketmenin Parkinson hastalığının erken belirtilerinin ortaya çıkmasını hızlandırabileceğini gösteriyor" dedi.
Ayrıca bu çalışma, beslenme şeklinin Parkinson hastalığının ortaya çıkmasında etkili olduğunu gösteren kanıtlardan biri olmasıyla da dikkat çekiyor.
Diyetisyenden 'Daha çok yemek yiyin' tavsiyesiSağlık