Missouri Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, yüksek yağlı ve düşük karbonhidratlı ketojenik diyetin, Alzheimer hastalığı riski taşıyan bireylerde beyin sağlığını korumaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Prof. Dr. Ai-Ling Lin ve doktora öğrencisi Kira Ivanich, Alzheimer’a yakalanma riski yüksek olan APOE4 genine sahip kişilerde ketojenik diyetin etkilerini araştırdı.

Fareler üzerinde yapılan çalışmada, APOE4 taşıyıcısı dişi farelerde ketojenik diyet, daha sağlıklı bağırsak bakterileri ve daha yüksek beyin enerji düzeyleri ile ilişkilendirildi. Erkek farelerde ise benzer faydalar gözlemlenmedi.

Prof. Lin'e göre bu bulgular, kişiselleştirilmiş beslenmenin (precision nutrition) önemini gösteriyor.

Ivanich de "APOE4 genine sahip bireylerin özellikle karbonhidratlardan gelen glukozu beyin yakıtına çevirmekte zorlandığı biliniyor. Ketojenik diyetle üretilen ketonlar, alternatif bir enerji kaynağı sağlayarak beyin hücrelerinin sağlığını koruyabilir" dedi.