Finlandiya’da yapılan bir araştırma, kırmızı ve işlenmiş et tüketimini azaltarak yerine baklagilleri koymanın, diyet yapmadan kilo kaybına ve kolesterol seviyelerinde iyileşmeye yol açabileceğini ortaya koydu.
Helsinki Üniversitesi'nden bilim insanları, 20 ila 65 yaşları arasındaki 51 erkek katılımcıdan, kırmızı ve işlenmiş et tüketimlerini haftalık olarak 200 gramla sınırlamalarını istedi. Buna karşılık, günlük protein alımlarının yüzde 20’sinin bezelye ve bakla gibi baklagillerden sağlamaları istendi.
Tavuk, balık, yumurta gibi diğer protein kaynaklarına ise müdahale edilmedi. Katılımcılardan kalori kısıtlaması yapmaları veya porsiyon azaltmaları istenmedi.
Yalnızca altı haftalık bu değişimin sonunda, deneklerin ortalama bir kilo verdikleri gözlemlendi. Baklagil tüketen erkeklerin toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde düşüş gözlemlendi, demir seviyeleri de iyileşti.