Harvard Üniversitesi'ndeki bilim insanları, 205 binden fazla kişiyi 30 yıl boyunca takip etti. Araştırmalarının amacı patates tüketimiyle diyabet arasında bir bağlantı olup olmadığını görmekti.
Çalışma sonucunda haftada üç tabak patates kızartması yemek, diyabet riskini yüzde 20 artırıyor. İyi haber şu ki tüm patates yemeklerinde bu söz konusu değil.
HER PATATES AYNI DEĞİL
Araştırmacılar fırınlanmış ya da püre haline getirilmiş patateslerde aynı riski gözlemlemedi. Ancak pürenin yağ, krema ve tereyağı ile yapılması nedeniyle risk tamamen ortadan kalkmıyor.
Öte yandan herhangi bir patates yemeğini tam tahıllı gıdalarla değiştirmenin diyabet riskini yüzde 4 azalttığı belirtiliyor. Patates kızartması yerine tahıllı gıda tüketmek ise riski yüzde 19 azaltıyor.
Hatta araştırmacılara göre patates yerine beyaz ekmek gibi rafine tahılları kullanmak bile olumlu bir fark yaratıyor.
Avustralya'da yapılan benzer bir çalışmada da çok patates tüketenlerin diyabete yakalanma riskinin yüzde 9 daha yüksek olduğu gözlemlenmiş; sadece haşlanmış patateslerde bu riskin artmadığı tespit edilmişti.
ASLINDA FAYDALI BİR GIDA AMA...
Bu araştırmaya rağmen patatesin tamamen zararlı olduğu söylenemez. Araştırmacılar antioksidan yapısının kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu belirtiyor.
Ayrıca yapısındaki glikoalkaloidler bazı araştırmalara göre kanserle mücadelede etkili olabiliyor.
NBC News'e konuşan Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü ve beslenme uzmanı Caroline Susie "Patatesler harika şeyler. Ne yazık ki biz onları kızartarak, kabuğunu soyarak ya da kremalı, yağlı tariflerle bozuyoruz" dedi.
Patates demokrasisi!Gündem