Sayın Mansur Yavaş öznesi olmadığı hiçbir cümlenin içinde yer almaz almamalı da. Mansur Yavaş’ın öznesi olduğu en önemli cümle: ‘Adam her ankette birinci, selamünaleyküm dese Anadolu ayağa kalkar.”

İki gün önce bu paylaşımı okuduğumda anlamaya çalıştım ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yakın çevresine sordum. Sosyal medya paylaşımını yapan isim Yavaş’ın en yakın dostlarından Mehmet Bayır. Bayır, AREA Araştırma’nın sahibi Murat Karan’ın ve gazeteci İsmail Saymaz’ın cümlelerini arka arkaya yazmış ve Mansur Yavaş’ın siyasi hattını çizmiş. Sonrasında yakın çevresiyle yaptığım sohbette CHP lideri Özgür Özel’in Evrensel Gazetesi’ne verdiği röportajı konuştuk.

- Özgür Özel: Bu operasyonun bütün amacı Mansur Yavaş’a ve CHP’ye zarar vermek. Ama Melih Gökçek’in duyurduğu bir operasyon olduktan sonra, bunun bir hukuki operasyon olmadığı ortada. Mansur Yavaş’ın kimliği açısından baktığınızda, Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmaması, olamaması durumunda en kuvvetli aday olarak görülüyor; anketlerde Erdoğan’ı geçiyor. Onu yenebilecek isim. E şimdi Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’ı yenme suçunu üç kez üst üste işledi diye ve bir kez daha niyeti var diye içeri atıldığına göre; Mansur Yavaş’ın da aynı gayeyle hedefe konmaya çalışıldığı ortada. Ama tabii o kadar zayıflar ki, soruşturma konusu olanların hepsi Mansur Yavaş’tan önceki dönemde memuriyete girmiş kişiler. Bu konuda defalarca denetim geçirmişler ve hiçbir suçları olmadığı hem Sayıştay tarafından hem iç denetçiler tarafından tespit edilmiş. Yine İstanbul’da olduğu gibi, suçu bulup da suçluyu aramak yerine kimi suçlayacaklarını bulmuşlar, suç arıyorlar!”

Yavaş’ın çevresi “yedek aday” değerlendirmesine tepkili ayrıca basın toplantısında CHP Genel Merkezi ve Ekrem İmamoğlu’ndan farklı bir hatta kaldığının altını çiziyorlar.

Bir yerde “siyaset” kelimesini kullandı

Farklı bir hat” ne demek? Değerlendirme şu:

“Melih Gökçek’in sekiz saat önce yaptığı paylaşım ‘operasyonu bildiğini’ bize anlatıyor. Ancak Mansur Başkan basın toplantısında bir yerde ‘siyaset’ kelimesini kullandı. Dikkat edin; ne savcılar ne de Tayyip Erdoğan’la ilgili bir cümle kurmadı.”

Açıklamanın o bölümlerine baktım.

ABB Başkanı konuşmasının sonunda demiş ki:

“Son verirken şunu söylüyorum; bizim yargıdan çekinecek hiçbir şeyimiz yok. Tek isteğimiz bugünkü konser soruşturması adı altından içine siyaset katılan soruşturmanın adil bir şekilde yapılması, emsallerinin getirilmesi, varsa cezaları çekmesi. Ama adaletin, Anayasa’nın gereği herkese eşti uygulanması.”

Bir de başında kurduğu şu cümleler var:

“AK Parti Genel Merkezi’yle birlikte Dezenformasyon Merkezi her yere dağıtıp beni itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Oysa ben bu dosyada yokum. Ama demek istiyorlar ki; mutlaka bir şey bulun, bir şekilde yargılanın yolunu açın. Ama şunu söyleyeyim, doğru duvar yıkılmaz. Ben 1999’dan beri kamu görevi yapıyorum. Dört defa da Dört defa da Ankara Büyükşehir’e aday oldum. Takdir edersiniz ki iktidarın elinde benim bütün bilgilerim mevcut değil mi? Benimle ilgili en ufak bir şey bulabilselerdi şimdiye kadar elinden geleni yapmazlar mıydı?”

Neden Melih Gökçek dönemi?

Mansur Yavaş’ın basın toplantısını izleyenlerin de ortak kanısı; olayı siyasi arenadan çok hukuki arena üzerinden değerlendirdiği. Şu cümleleri de “hukuki” hat: “Yapılan işlerin dosyasından hangi işler yapılmış bunları alırsınız bu işi yapan firmalara da bunu sorduğunuz zaman eğer Ankara Büyükşehir daha pahalı yapmışsa onu yapanlar cezasını çeker. Asla arkasında durmayız. Ancak aynı rakamlar ise, e kusura bakmayın. Lekelenmeme hakkı var. Konserle ilgili benim savunacak hiçbir şeyim yok. Pahalı yapmışlarsa cezasını çekerler, eper pahalı yapmamışlarsa da aklanırlar.”

Bir nokta da şu: Yavaş “konser” soruşturması üzerinden sadece kendisinden önceki dönemi yani Melih Gökçek’i anlatarak da hedef daralttı. Burada biliyor ki; Gökçek AKP iktidarının en zayıf karnı!

SONUÇ: Sonuçta Mansur Yavaş adının cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bu kadar sık geçmesinden ya da geçirilmesinden rahatsızlık duyuyor. Günü geldiğinde şartlara bakacağını her fırsatta yakın çevresine söylüyor.

SON NOT: Mansur Yavaş’ın şu talebini de unutmayalım: Aynı nitelikteki işleri Cumhurbaşkanlığı, AKP’li Büyükşehir belediyeleri, Bakanlıklar kime ne kadardan yaptırıyorlar? Bunlarında kamuoyu önüne gelmesi kıyas yapılması isteniyor!