Venezuela ve ABD arasında 2 bin mil var. Gözümüzde canlansın diye Türkiye ile Portekiz arasındaki mesafe aşağı yukarı 2 bin mil. ABD Venezuela hava sahasını kapattığını açıkladı ve gerçekten de koca ülkenin üzerinde tek uçak uçamadı. ABD’nin Venezuela ile ne alıp veremediği var? Trump yönetimi Venezuela’yı bir narko devlet olmakla suçluyor. Devletin bizzat insan ve uyuşturucu kaçakçılığı yaparak ABD’nin güvenliğini tehdit ettiği iddiasında. ABD zamanında Irak’ta kimyasal silah olduğunu da iddia etmiş, Irak savaşını başlatmıştı, sonucu hepimiz biliyoruz. Tıpkı Saddam yönetimi gibi Maduro da sütten çıkmış ak kaşık değil.
***
Devlete ait enerji şirketi PDVSA’da öyle bir yolsuzluk döndü ki, şirketin üretimi çöktü. PDVSA’nın Chavez iktidara geldikten sonra yönetim yapısı tamamen değişti. Yeni yönetim petrol ve doğalgaz hizmetleri için özel şirketlere ihale açarken, yetkililer bu ihaleleri, normal maliyetlerinin çok üzerinde fiyatlarla yandaş şirketlere verdi. Karşılığında, yandaş şirketler, ihale bedelinin bir kısmını, genellikle rüşvet olarak, PDVSA ve hükümet yetkililerine geri ödedi. Şirket yöneticileri ve siyasilerin bu paralarla doldurulmuş off Shore hesapları defalarca ifşa oldu. Yönetimden pek çok isim AB’nin de yaptırım listesinde.
***
Maduro iktidarını, rejimini koruyan ulusal muhafızlara bir tür özerklik vererek devam ettiriyor. İnsan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı içinde ulusal muhafızların da olduğu karteller tarafından yürütülüyor. ABD böyle iki grubu terörist ilan etti. Peki ABD gerçekten Venezuela’yı vuracak mı?
Latin Amerika çalışanlar ve Trump’ı tanıyanlar şöyle diyor. Trump sürekli vuracağım diyor, ancak bunu derken kapı arkasından pazarlıklar yürüyor. Trump yönetimi Maduro’dan istifa edip gitmesini istiyor.
Neden Venezuela? Öncelikle Manduro kendisini sosyalist olarak tanımlıyor, Trump yönetimi malum varlığını sosyalizm karşıtlığından alıyor. Son seçimde Trump’a özellikle Latin nüfusun oy verdiği ve hatta bunun seçim için bir “game changer” olduğu çok konuşuldu. Ancak anketlere göre hayat pahalılığı ve göç politikaları nedeniyle Latin seçmen Trump’tan uzaklaşıyor. Maduro’ya baskı Latin seçmen için artı puan yazacak bir hamle.
***
Trump artık başka ülkelerle uğraşmayacağız, kendi işimize bakacağız demişti, bu bir çelişki değil mi? Aslında değil hem ABD’de Latin seçmen yoğunluğu hem de Trump Latin Amerika’yı hala ABD’nin arka bahçesi olarak gördüğü için değil. Kendi paradigmasında “America First” ile uyumlu. Ancak Trump yönetimi coşmuş giderken, korkunç şeyler birbirini takip ediyor. Bir süredir yeni adıyla ABD Savaş Bakanlığı Karayipler’de uyuşturucu taşıdığını iddia ettiği gemilere operasyon düzenliyor. Bu gemilerdeki herkes kaçakçı mı, çete üyesi mi, bilmiyoruz. Böyle vurulan gemilerden birinden iki sivilin kurtulduğu, savaş bakanlığının bir saldırı daha yaparak kurtulmuş iki sivili öldürdüğü ortaya çıktı. Bakalım bu rezaletten sonra Trump Savaş Bakanını satacak mı? Hengamede Maduro kurtulacak mı?