Zaman zaman gündemin gerilerine düşen Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’ye etkisi, halen kapalı kapılar ardında iş yapıyor. Özellikle, Suriye merkezi hükümetin hayatta kalma becerisi ve SDG bölgesine yönelik vaatlerin gerçekleşmesi yakından takip ediliyor.
Öncelikle belirtelim, Türkiye’nin yakından izlediği Şam-SDG görüşmesi geçtiğimiz günlerde yapıldı. Heyetlerin yakın zamanda tekrar bir araya gelmesi planlandı.
Görüşmelerde, bölgenin silahsızlandırılması, PKK’lıların ayrılması, enerji kaynaklarının kullanımı, IŞİD gibi konular var. Uzmanlar, hepsinin masaya yatırıldığını ancak henüz sonuç alınmadığını belirtiyor.
Türk tarafı, bayram öncesinde İstanbul’da yapılan Suriye zirvesini çok önemli buluyor. O toplantıda alınan kararların sonuçlarının orta vadede görüleceği iddia ediliyor.
***
İstihbarat kaynakları, Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Ahmet Şara’yla İstanbul’da yapılan toplantıyı, ABD hükümetinin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararını, AB ülkeleri yönetimlerinin yaptığı yeni açıklamaları ve Fransız devletinin pozisyon değiştirmesini bir bütün olarak değerlendiriyor.
Türkiye’nin arabuluculuk rolünün, küçük yol kazalarına rağmen, doğru yolda ilerlediği yönünde yorumlar yapılıyorsa da SGD bölgesinin geleceği ve bölgedeki PKK’lılarla ilgili taleplerde halen ilerleme yok.
SDG’nin beklenen adımları atmamasının sadece Türkiye ve Suriye hükümetinin değil, bölgedeki Arap ve Kürt aşiretlerini de kızdırdığı anlatılıyor.
Suriyeli olmayan Kürtlerin, özellikle de PKK’lıların kendi bölgelerinde söz sahibi olmalarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığı bilgisi paylaşılıyor.
***
Türk tarafının en önemli beklentisi ABD’nin tavır değişikliğinin SDG’yi merkezi hükümete verdiği sözleri yerine getirmek zorunda bırakacağı. Ankara’nın, ABD hükümetinden birden fazla isteği olduğu için de bütün bunlar ‘sesiz ve derinden’ yürütülmek isteniyor.
AKP iktidarının Gazze sessizliğini bu ince planlara bağlayanlar çok.
Sonuç olarak, açılım sürecini yakından ilgilendiren bu konuda henüz bir aşama kaydedilmiş değil. Buna bir de PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili beklentileri katarsanız, bugünden yarına bir gelişme beklenmiyor.
AKP kurmayları, SDG yönetiminden kendilerine zaman zaman olumlu mesajlar gönderildiğini, ancak sürecin pazarlık mantığıyla yürütülmesine karşı çıktıklarını anlatıyor.
***
Pazarlık konusu daha çok daha özerk kalmakla ilgili. SGD yönetiminin, ABD’nin azalan desteğini yeniden kazanmak için IŞİD kartını kullandığı aktarılıyor. Zaman zaman haber yapılan yerel saldırıların buna ilişkin güç gösterisi olduğu ifade ediliyor.
IŞİD’le mücadele konusunda hem Türkiye’nin hem de Suriye merkezi hükümetinin kararlı tutumunun, ABD’yi ikna ettiği, SDG’nin bunu bir kart olarak kullanma olanağının ortadan kalktığı öne sürülüyor.
Tablo, Suriye’de sürekli değişen psikoloji ve santim santim ilerleyen çözüm yöntemleri nedeniyle şimdilik böyle. Daha alınacak çok mesafe olduğu anlaşılıyor…