Almanya'daki Justus-Liebig Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı...
Giessen'deki üniversitede görevli uzmanlar, 180 binden fazla katılımcının verilerini takip ederek "en kötü gıda katkı maddelerini" tespit etti. Bilim insanları erken ölüm riskini artıracak aşırı işlenmiş gıdalardaki katkı maddelerini incelerken bunlar arasında tatlandırıcılar, lezzet artırıcılar, renklendiriciler, tatlandırıcılar ve çeşitli şekerler yer alıyordu ve bunların tümü ultra işlenmiş gıdalarda bulunuyordu.
Ancak araştırmacılar daha da ileri giderek, ölüm riskini önemli ölçüde artırdığı tespit edilen ultra işlenmiş gıdaların 12 unsurunu tespit etti.
Bunlar arasında lezzet arttırıcılar glutamat ve ribonükleotidlerin yanı sıra tatlandırıcılar asesülfam, sakarin ve sukraloz da yer aldı.
Ayrıca, topaklanmayı önleyici maddeler, sertleştirici maddeler, jelleştirici maddeler ve kıvam arttırıcılar gibi işleme yardımcıları ile fruktoz, invert şeker, laktoz ve maltodekstrin gibi şekerler de bu maddeler arasında yer aldı.
BUNLARIN ETKİSİ YOK GİBİ
Öte yandan, jelatin gibi jelleştirici maddelerin ölüm oranıyla bağlı olduğu belirtilirken bunun ters orantılı olduğu ve bu maddelerin ölüm riskini azalttığı kaydedildi.
Araştırmada ayrıca, modifiye edilmiş yağ, protein kaynağı ve lifin ölüm riskiyle önemli bir ilişkisi olmadığı da tespit edildi.
eClinicalMedicine'de yayınlanan araştırmada Alman bilim insanları, "Bildiğimiz kadarıyla daha önce ultra işlenmiş gıdaların etkisi ve ölüm riski hesaplanmamıştı" dedi.