Egzersizden beslenmeye, alkol tüketiminden sosyal yaşama ve hatta müzik dinlemeye kadar birçok unsurun demans riskini etkileyebildiği biliniyor. Şimdi bu listeye peynir tüketimi de eklendi.

Japon gıda şirketi Meiji Co.'nun desteklediği araştırmada Japonya'da 65 yaş üzeri 7914 kişi incelendi. Katılımcıların yarısı haftada en az bir kez peynir tükettiğini bildirirken, diğer yarısı hiç peynir yemediğini söyledi.

Daha sonra katılımcılar üç yıl boyunca gözlemlendi. Nutrients dergisinde yayınlanan araştırmaya göre peynir tüketen 134 kişiden yüzde 3.4'ünde demans görülürken, peynir yemeyen 176 kişiden yüzde 4.5'inde demans saptandı.

Bu da bin kişi başına yaklaşık 10-11 vakalık fark anlamına geliyor. Fark büyük olmasa da bilim insanları peynirin korucu olabileceğini düşünüyor.

PEYNİR YEMEYENLER DAHA SAĞLIKSIZ BESLENDİ

Araştırmacılar yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi ve gelir gibi demans riskini etkileyen faktörleri hesaba kattı.Ayrıca peynir yemeyen kişilerin genel olarak daha sağlıksız beslendiği tespit edildi.

Peynir beyin sağlığını destekleyen K vitamini gibi önemli değerler içeriyor. Ayrıca bağırsak sağlığıyla ilişkilendirilen yararlı bakteriler açısından da zengin.

Fermente süt ürünlerinin kalp sağlığına iyi geldiğine dair güçlü kanıtlar bulunuyor. Kalp sağlığı da uzun vadede demans riskinde kritik bir faktör olarak kabul ediliyor.

Araştırmacılar peynirin tek başına demansı önleyemeyebileceğini ancak risk azaltıcı faktörlerden biri olabileceğini söylüyor. Şimdi porsiyon miktarı, peynir türleri gibi konularda daha fazla araştırma yapılması gerektiği ifade ediliyor.